Primul tramvai nou din ultimii 40 de ani a ajuns la Galați. Garnitura a fost fabricată la Arad

Sursă Foto: Facebook, Ionut Pucheanu
  • Tramvaiele moderne sunt produse la Arad şi costă aproape 45 de milioane de lei.
  • Opt tramvaie noi au fost comandate de Primăria Galați.
  • Potrivit Biroului de presă al Primăriei Galaţi, tramvaiele model „Autentic”, au fiecare, o capacitate de 114 de pasageri.

Galațiul a primit astăzi un tramvai nou fabricat pentru prima oară la Arad. Garnitura a fost realizată la Arad și este parte a unui lot de opt tramvaie moderne care au fost comandate de către administrația municipală din Galați.

Noile tramvaie au fost achiziționate de Primăria Galați, printr-un program care a folosit fonduri europene. Primul din noua serie de tramvaie cumpărate ce primărie au ajuns la Galați, vor urma alte șapte tramvaie noi care vor fi duse la Galați după ce vor fi fabricate la Arad.

„Este primul tramvai nou din ultimii 40 de ani care a sosit la Galaţi. Din prima clipă am susţinut că gălăţenii merită să circule doar cu mijloace de transport noi şi moderne care să ofere confort şi siguranţă. Este primul tramvai din seria celor opt care vor veni etapizat până la sfârşitul lunii noiembrie”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Cele opt tramvaie moderne sunt produse la Arad şi costă aproape 45 de milioane de lei.

Potrivit Biroului de presă al Primăriei Galaţi, tramvaiele model „Autentic”, au fiecare, o capacitate de 114 de pasageri, dintre care minimum 30 pe scaune, un consum de energie scăzut şi grad înalt de fiabilitate. În plus, dispun de podea joasă cu rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, precum şi de un sistem pentru anunţuri vocale exterioare pentru persoanele cu deficienţe de vedere.

De asemenea, mijloacele de transport sunt prevăzute cu instalaţie de aer condiţionat pentru pasageri şi vatman, sisteme de numărare a călătorilor, echipamente audio-video, instalaţie pentru sistemul de ticketing, sisteme de informare a călătorilor, atât în interior, cât şi în exterior. Tramvaiele sunt concepute cu sisteme de siguranţă care să nu permită plecarea din staţii cu uşile deschise, dar şi cu echipament pentru comanda automată a schimbării macazurilor.

Lungimea tramvaielor este de 19 de metri, iar lăţimea de 2,4 metri. Acestea vor avea o durată de serviciu de 30 de ani, iar un tramvai va parcurge aproximativ 60.000 km/an. Tramvaiele vor intra în circulaţie după parcurgerea procedurilor tehnice, iar primul în următoarele 20 de zile, după efectuarea probelor.

Primăria Galaţi a mai depus, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, o cerere de finanţare europeană pentru achiziţia a 10 tramvaie noi. Valoarea proiectului este de peste 80 de milioane de lei, iar procedura de licitaţie este în derulare.