• Alexandru Muraru cere intervenția poliției și a Parchetului
  • Un simpatizant AUR a cerut „pedeapsa capitală” pentru 30 de intelectuali

Vorbim din nou de extremism în România. Un simpatizant AUR a amenințat cu moartea mai mulți intelectuali. Alexandru Muraru, reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, cere Poliției și autorităților judiciare să ia măsuri.

Cezar Victor Năstase a publicat, pe pagina lui de Facebook o listă a „trădătorilor de ţară”. A selectat 30 de nume. I-a acuzat că au „facilitat devalizarea ţării şi vânzarea activelor româneşti”.

„Dacă s-ar putea reintroduce pedeapsa capitală, aceasta ar trebui aplicată în special cozilor de topor şi trădătorilor de patrie”, a scris Năstase în mesajul ce însoțea lista.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Postarea a fost făcută în februarie, după ce mai mulți intelectuali au cerut Coaliției de guvernare să întrerupă orice contact cu AUR. Ulterior, mesajul a fost șters.

Pe fondul pandemiei de coronavirus, în România s-au înmulțit incidentele xenofobe sau antisemite: proteste împotriva primarul german la Timișoara, cazul Maia Morgenstern, si slogane xenofobe scandate la București împotriva lui Raed Arafat .

Episodul Victor Năstase ne dă înapoi cu 30 de ani. Pe vremea lui Corneliu Vadim Tudor. În 1990, în revista „România Mare” a apărut o listă cu zece personalități ce, în viziunea lui Vadim Tudor ar fi trebuit să fie împușcate pe stadion „pentru ca în România să fie liniște”. Pe listă erau nume ca Gabriel Liiceanu sau Andrei Pleșu.

Alexandru Muraru, reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei: „Parlamentarii din AUR au început să facă declarații cu tentă antisemită și xenofobă”

„Este încă un caz din ultima perioadă în care discursul extremist e promovat în spațiul public. E o amenințare la adresa drepturilor și libertăților. Aceste deparaje vin din forul suprem al democrației Parlamentului. Parlamentarii din AUR au început să facă declarații cu tentă antisemită și xenofobă.

De la tribună instigă persoane care au viziune similară. Am văzut că în cazul Maia Morgenstern, reacția statului a fost promptă. Instituțiile statului au protocoale cu serviciile. Este un caz care afectează chestiuni importante. Intelectualii din această listă sunt personalități publice cu discurs pro european, a spus Alexandru Muraru la ȘTIU, pe Aleph News.