• Suntem pe valul doi al pandemiei, iar autoritățile insistă să organizeze alegerile parlamentare din 6 decembrie. Vor avea loc până la urmă?
  • Cum au fost alegerile locale din 27 septembrie și ce urmează. Este PSD învins sau învingător?
  • Are șanse Gabriela Firea să devină prezidențiabilul PSD la alegerile din 2024? Cine este candidatul-bombă pe listele PMP din București la parlamentare.

Ion Cristoiu: Alegeri trebuie sa fie. Acest Parlament isi termina mandatul si se poate prelungi doar daca e declarata stare de urgenta, dar prelungirea pana in martie inseamna parlament fara puteri depline. Greseala fundamentala e faptul ca desi Iohannis trebuia sa cheme toate partidele parlamentare , dar el si-a luat el, riscant, acest rol. El vrea alegeri cu orice pret. 

Monica Mihai: Saptamana asta s-au inchis teatre…

Ion Cristoiu: A facut o trecere in revista a panseurilor, gen din pacate cultura inseamna spectacol, pandemia nu e ghinion, e tragedie. Aceste panseuri, ca asta sunt, isi au explicatia in faptul ca Iohannis nu avea de fapt nimic de spus. In momentul in care vii si spui in statement „spalati-va pe maini”…  În conferinta de presa din iulie, tot spune „spalati-va pe maini”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Monica Mihai: Probabil ca romanii nu au respectat măsurile, vedeti masura cu politistii care merg sa dea amenzi in civil.

Ion Crisotiu: Presedintele crede ca daca spune sa va spalati pe maini, nu i a zis nimeni ca degeaba zice de 10 mii de ori…

Monica Mihai: Suntem pregatiti pt un scenariu de 10.000 pe zi? 

Ion Cristoiu: Nu pentru ca marea problema la noi e debordarea spitalelor, dar in cazul lui Iohannis avem de-a face cu un politician, dar el nu stie ca cel mai mare adversar al unui poitician e realitatea. Pandemia nu e PSD, poate sa evolueze. In toate tarile din jur se face stare de urgenta. Daca va fi pe planeta jale nu poti sa mai tii alegeri.

Monica Miahi: Alegerile locale, 27 septembrie, romanii au mers la vot, doua saptamani mai tarziu nu exista un rezultat final, e unic in Romania. De ce?

Ion Cristoiu: De regula se termina intr-o saptamana. Presa a sesizat ca neanuntarea inchiderii oficiale duce la pastrarea tuturor sectiilor, deci noi avem o armata de oameni, stiti ca cei din sectii sunt platiti, ei nu mai primesc bani cand se anunta rezultatele oficiale.  Fata de alte alegeri, la acestea nu a mai fost un factor, BEC ul nu a mai fost in prin plan. Ar trebui sa iasa cineva cu o declaratie, lucram. Nu stiu unde sunt, nu se poate sa treaca doua saptamani si tu sa nu vii sa anunti pe romani , lucram mai avem doua zile sau intarziem pentru ca ceva motiv. 

Monica Mihai: Au trecut alegerile locale, cu siguranta ati analizat cifrele pt 2020, comparativ cu ultimele alegeri locale, cum credeti ca au evoluat partidele?

Ion Cristoiu: Votul politic este cel de la consiliul judetean. Votul la primari nu e ceva care zice ceva despre partid. Adevaratul vot politic la e la consiliul judetean. La primar conteaza mult si omul. Prima constatare, din cauza acestui taraboi cu frauda si pt ca nici un partid nu are curaj in Romania de dupa 89 sa se autoanalizeze si sa ia masuri dure si pentru ca avem presa lenesa pana la ora actuala nu am avut o analiza pe partide. Trebuie raportat nu numai dupa scor, ci si cu ce pretentii ai intrat in locale. PSD a intrat ca e terminat, faptul ca a obitinu 31 si la suta.

Monica Mihai: Cum a reusit PSD sa obtina acest scor dupa toate mesajele contra lui?

Ion Cristoiu: Aceste alegeri din pandemie au fost de mobilizare. PSD are capacitate de mobilizare in continuare, si cred ca partidul social democrat a fost principalul castigator al erodarii PNL, pentru ca eu cred ca marele perdant a fost PNL. Presedintele intretine iluzia ca PNL a castigat pt ca face un truc. E adevarat, PNL de acum cu 34% a obtinut cel mai mare scor post decembrist dar nu mai e PNL din 1990. E rezultatul a doua partide, e PNL plus PDL care s au unit in 2014. Trebuie sa raportam la 2016, a fost un an in care PSD a crescut urias in defavoarea PNL. Normal ar fi fost ca acum PSD sa aiba putin , PNL e considerat partidul motor.

Monica Mihai: Sa fi avut legatura acest scor mentionat cu felul in care a gestionat guvenrul orban pandemia?

Ion Cristoiu: Nu, a fost mergerea unui numar semnificativ de voturi catre USR plus. In sapte luni de guvernare PNL s a pesedizat, a luat toate naravurile PSD.

Monica Mihai: Si ati spus ca vor face aceste greseli…

Ion Cristoiu: Traseism, clientela politica, desemnare de demnitari ca la Dragnea. In 10 luni ei nu au luat o masura de remaniere. Acesta repetare a creat pt o parte a electoratului de dreapta, care inainte nu avea alternativa, posibilitatea de a vota cu USR. Daca USR se porneste si ataca PNL le mai ia din procente. Si daca PNL continua cu trasenism, nu se poate sa iei pe Chirica, e un baron local care si a botezat fiul si a luat 120.000 de euro. Toata lumea stie ce smecherie e cu botezul. Nu se paote sa il treci acolo, esecul de la Brasov si Timisoara, asta a fost principala cauza. Pare un partid care e mai increzut in el insusi decat PSD pe vremea lui Dragnea.

Monica Mihai: La fel si Firea dupa ce a pierdut Capitala.

Ion Cristoiu: Ea nu a fost cea invinsa. Imediat dupa ce a fost nu oficial dar se stia ca nu urma sa mai fie primar, … se bat pt Firea la senat. A pierdut sau nu? A pierdut, dar a lasat impresia ca nu, deci e un bun politician. A avut o ascensiune uimitoare, a fost jurnalist, e la prima ei infrangere ca om politic si adminsitrarea iesita din comun a aceste infrangeri o face un bun politician. Faptul ca ea la prima ei infrangere stie sa isi aministreze, nu lasa impresia un moment ca a pierdut, faptul ca ea a continuat, dupa ce a lasat electoratului impresia ca nu a pierdut?

Monica Mihai: Si il avantajeaza pe Ciolacu sa aiba o Firea atat de puternica si construita ca om politic?

Ion Cristoiu: El e obligat sa o tina aproape pt ca el de unul singur nu se descurca, Olguta, mai agresiva, a plecat la Craiova. Vedeti deosebirea dintre Firea si Grindeanu. 

Monica Mihai: Credeti ca o sa candideze la prezidentiale?

Ion Cristoiu: Nu exclud. Daca lui Iohannis ii iese o majoritate tare, de 50 si ceva la suta, cred ca o sa schimbe constitutia, ca sa fie republica prezidentiala, si ar avea voie la inca doua mandate. Iliescu a avut si in 90-92, si a candidat si in 2000. Daca din republica parlamentara Romania devie republica prezidentiala, el spune e a doua republica, poate sa candideze.

Monica Mihai: Care a fost declaratia saptamanii care v-a impresionat?

Ion Cristoiu: Declaratia lui Dan Barna, la TVR, in legatura cu pandemia a spus ca e de acord cu 6 decembrie dar e posibila amanarea.  El a zis daca, spre deosebire de Iohannis. 

Monica Mihai: E posibila o stare de urgenta daca continua infectarile?

Ion Cristoiu: Nimeni nu stie, dar cel mai probabil va fi tot mai rau. Nu il vad cum va face. S-ar putea sa piarda foarte mult din simpatia populara daca nu are acest „daca”, tot zicand ca nu e problema dar nu mai sunt locuri in spital. Problema nu is infectarile, ci locurile in spital. Asta era si cosmarul occidentului, ca nu mai erau locuri, de aia a fost lockdown.


Duminică, 11 octombrie, în direct de la ora 20:00, publicistul Ion Cristoiu și moderatoarea Monica Mihai analizează rezultatul alegerilor locale din 27 septembrie.

Îți arată, comparând scrutinele după Revoluție încoace, cine sunt învingătorii și cine sunt invinșii.

Vei afla cum a reușit Gabriela Firea să transforme eșecul de la Primăria Capitalei într-o victorie și ce șanse are să candideze la Președinție.

Declarația săptămânii: Cine ia în calcul amânarea alegerilor și de ce

Într-o rubrică nouă, Declarația săptămânii, vei ști cine ia în calcul amânarea alegerilor și de ce. Dacă ești curios să știi cine sunt cei din Topul Săptămânii, vei afla că de acum, vei regăsi nu numai politicieni, ci personalități din toate domeniile. Vei fi surprins pe cine a a adus valul 2 al pandemiei pe primul loc.

Profeția lui Cristoiu: Candidatul-bombă al PMP București la alegerile parlamentare din 6 decembrie

Nu în ultimul rând, Profeția lui Cristoiu îți dezvăluie candidatul-bombă al PMP pe București la alegerile parlamentare din 6 decembrie și cine se află în fotografia care face cât O mie de cuvinte.

Donald Trump, după vindecarea de COVID-19

Plus revenirea lui Donald Trump după vindecarea de COVID-19 și în ce măsură l-a ajutat boala să recupereze în bătălia electorală pentru un nou mandat.

Iată de ce nu trebuie să ratezi emisiunea Gândurile lui Cristoiu, duminică, 11 octombrie, începând cu ora 20:00, la ALEPH NEWS. Ca să ȘTII!