Ion Cristoiu: În perioada următoare se pregătește o fragmentare a PSD

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, fiind singur pe partea stângă a eșichierului politic, PSD ar putea fi rupt, reînvierea lui Liviu Dragnea și posibila reabilitare a lui Adrian Năstase după cele două condamnări în dosarele Trofeul calității și Mătușa Tamara fiind deja semnale în acest sens.

“PSD are la ora actuală două mari probleme. Prima este că e singur la nevastă. E singur pe partea stângă. După părerea mea, din semnalele pe care le-am avut, i se pregătește o forfecare. I se pregătește lui Ciolacu o bărbierire. Probabil au zis că pe partea dreaptă avem tot felul de partidulețe și dincolo nimic? Dragnea, aș considera și cererea lui Adrian Năstase de a fi reabilitat… sigur, pariez, că în perioada următoare se pregătește o fragmentare a PSD. Îi va lua și parlamentari. A doua problemă este faptul că lui Ciolacu i-a vârât cineva în cap că dacă el nu face nimic și stă, în 2024 câștigă alegerile. Nu știm. Până în 2024 își face un partid Dragnea și îi ia jumate”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Lui Ion Cristoiu i se pare suspect și gălăgia pe care o face PSD că primarii săi nu au primit bani de la Guvern din fondul de rezervă, ceea ce âl face să creadă că toată atmosfera e mai mult pentri decât împotriva partidului lui Marcel Ciolacu.

“Singura enigmă care mă face să cred că e ceva în neregulă este de ce nu Stelian Ion. Să fim serioși… sigur că Stelian Ion pregătea ceva, dar până la urmă…. ruperea coaliției a fost clar voită de Iohannis și de Cîțu. În cazul de față, e prea ostentativ anti-PSD ca să nu cred că e pro PSD. Și PSD-ul face prea mare gălăgie. (…)Tu ai nevoie de PSD fie să faci guvern minoritar, fie să faci alianță, da? Și tu acum îi dai în bot? E ceva în neregulă. Adică, cât de importanți sunt primarii tăi?”, se întreabă publicistul.

Scenarii posibile după consultările de la Cotroceni

Ion Cristoiu a prezentat și cele trei scenarii de guvernare care ar urma consultărilor ce vor începe luni la Cotroceni între președintele Iohannis și partidele parlamentare, considerând cea mai probabilă varianta unui guvern minoritar.

“Propunerea dlui Ciolacu este următoarea, PNLși PSD semnează împreună un acord sub supravegherea președintelui. Potrivit acestui acord se face un guvern de specialiști, fiecare partid propune miniștri. Acest guvern este votat în prima ședință, nu în a doua. Potrivit acordului, acest guvern este real, e sprijinit în Parlament de cele două partide. În martie, premierul ăla își dă demisia, potrivit acordului, și demarează procedura pentru anticipate, se face în viteză. Întrebarea este: dacă pe 15 martie cele două partide ajung la concluzia că nu a trecut pandemia? E un acord între ele. Deci poate să zică noi mai prelungim acordul încă un an. După părerea mea, asta e o soluție, nu știu dacă va fi aprobată, de USL 2 discret”, a suținut publicistul.

De asemenea, publicistul a arătat că aceată variantă nu s-ar contura imediat, ci la consultările următoare. “/Poate nu acum, la consultările astea. Acum trebuie lungită, e criză, cutare, ca să poți sa dai posibilitatea și PSD-ului să spună propriului electorat că nu are ce face, mor oamenii… Al doilea scenariu este refacerea coaliției, dar ea nu se va putea reface decât dacă cei de la USR PLUS acceptă să iasă de la robinetul cu bani, pentru că vin niște bani în plus. Sigur, ei nu pot fi furați. Cine va avea robinetele la PNRR, poate să aibă și pilă în străinătate, că poate să aducă firma aia, firma aia (…) Deci nu e vorba de a fura, ci cui îi dai (…) Și scenariu trei, și cred  că este cel mai probabil, este al guvernului minoritar. Cade primul guvern, la care nu cred că va fi premier Cîțu, la al doilea va fi premier Cîțu. Și atunci, parlamentarilor vine perspectiva. Ori o luați pe coclauri, ori votați. Pentru că marea problemă este votul de învestitură. Dacă trece guvernul ăsta, PSD nu mai poate depune moțiune de cenzură decât de la 1 februarie anul viitor. USR cu cine să mai semneze o nouă moțiune? Șantajul asupra parlamentarilor este cu ajutorul lui Ciolacu”, a mai spus publicistul.

Ion Cristoiu atrage atenția că, dacă USR PLUS va trece în Opoziție, va fi mai rău pentru el decât la guvernare, deoarece acolo PSD face jocurile, având cel mai mare număr de parlamentari, și îi va fi greu să negocieze cu social-democrații susținerea unor proiecte de lege.

“În Opoziție, USR are de ales între a colabora cu PNL sau a colabora cu PSD. Pentru că, culmea este, în opoziție va fi mai rău pentru el. Paradoxul, dacă se întâmplă acest lucru, este următorul:  Klaus Iohannis s-a bătut din 2019 să nu mai aibă majoritate PSD. Și ne-am întors. PSD-ul are majoritatea. Pentru că PSD are cel mai mare număr de parlamentari. Pentru PSD are fi ideal pentru că el face balul”, a subliniat publicistul.

Topul săptămânii

În Topul săptămânii, realizat de publicistul ion Cristoiu, primul loc este ocupat de președinte PSD, Marcel Ciolacu, iar ultimul de copreședinte AUR, George Simion.

Locul 5 – George Simion, copreședinte AUR

“Zice că îl suspendă pe Klaus Iohannis. Matematic, suspendarea are trei etape. Prima etapă. 155 de parlamentari, am calculat eu, trebuie să semneze propunerea de suspendare care trebuie să meargă în Parlament. AUR are 47, de unde ia până la 155? Nu are. Presupunând că USRPLUS se prostește și are, trebuie să ai 233 pentru ca Parlamentul să aprobe suspendarea. Suspendarea înseamnă însă și referendum. Oho, deci din punctul ăsta de vedere…”

Locul 4- Raed Arafat, șeful DSU

„A înviat și acum este folosit ca aducătorul de vești rele”.

Locul 3- Dacian Cioloș, președintele USRPLUS

„Nu am înțeles. Totuși el este președintele partidului. Cine e? Barna sau el? Că în spațiul public… La ei sentimentul e clar că și Barna e președinte. La Ciolacu nu e. Grindeanu vorbește cu aprobare. Acolo Barna vorbește pe cont propriu.”

Locul 2- Klaus Iohannis, președintele României

„Pentru că știți care e sentimentul meu? Am întrebat în PNL. Domne, dar ce faceți? Nu știm. Toți ne uităm la Cotroceni. Și? Nu știm ce vrea Cotroceniul. E ca atunci… triburile se roagă la un bolovan și bolovanul nu face nimic. Și bă, dar ce a vrut să zică bolovanul? Adică nu primesc niciun semn. Măcar Traian Băsescu mergea la un șpriț.”

Locul 1- Marcel Ciolacu, președinte PSD

„Pentru două motive. Pentru că a reușit să facă această majoritate și pentru că îl așteaptă o bărbierire. Mi s-a părut ciudată și povestea cu certificatul de revoluționar de la DNA care a ajuns pe mâna unora anti PSD. Eu cred, pot să semnalez de pe acum, că, pe undeva. s-a zis așa. Bă, dar pe partea dreaptă avem tot felul de partidulețe și dincolo, ăla de 30 de ani… hai să-i creăm un concurent. Pro România nu se resuscitează. Pe Dragnea, Dragnea e într-o efercvescență (…) ei au nevoie de niște UNPR-uri. La un moment dat, sunt ăia nemulțumiți de Ciolacu (…) Ideea genială a acestei emisiuni… au venit niște bani…dacă nu veneau acești bani, PSD-ul mai făcea atâta gălăgie? Acești bani nu erau prevăzuți. Prea face gălăgie, e ceva în neregulă. Și faptul că se duce luni la Cotroceni cu ăia (trei aleși locali) care nu au primit bani de la Guvern. V-am zis, Marcel Ciolacu vă fură poșeta și apoi îi mulțumiți.”