• Ion Cristoiu:  Dacă Biden învinge categoric, America se liniștește. Dacă va învinge Trump, America va intra într-o perioadă de cel puțin 3-4 luni de mari turbulențe
  • Ion Cristoiu:  America e jandarmul lumii, care are probleme. În timpul ăsta puterile care nu au probleme – Rusia, China – vor zburda pentru că ei vor fi ocupați cu problemele lor. Dvs. vă imaginați o victorie a lui Trump? Eu nu-mi imaginez. Împotriva lui s-a luptat cu patimă
  • Ion Cristoiu:  Joe Biden a fost ales să pacifice America. Eu cred că scenariul este ca el să se retragă pe motive de sănătate și să vină Kamala Harris. Probabil că nu au avut curaj din punctul acesta de vedere să o arunce în prim-plan

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că dacă Joe Biden, candidatul democraţilor la Casa Albă, va câştiga categoric alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, America se va linişti, iar în cazul unei victorii a republicanului Donald Trump, vor urma urma 3-4 luni de mari turbulenţe.

“Dacă Biden învinge categoric, America se liniștește. Atunci, sigur, intră într-o somnolență, în care Trump a tot biciut-o. De aia cred că a și fost ales de democrați. Nu a fost ales la întâmplare. Probabil au făcut un sondaj și au aflat că americanii au nevoie de liniște. Dacă va învinge Trump, America va intra într-o perioadă de cel puțin 3-4 luni de mari turbulențe (…) Dacă democrații câștigă și Senatul, vă dați seama că îl suspendă imediat. Din punctul meu de vedere, frustrarea, mânia va fi mult mai mare dacă ar învinge Trump decât dacă învinge Biden”, a declarat publicistul duminică seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Ion Cristoiu spune că instabilitatea, turbulenţele din Statele Unite îşi vor pune amprenta şi la nivel global deoarece SUA joacă rolul de jandarm al lumii, iar celelalte puteri, precum Rusia sau China, vor zburda în voie.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

“Orice perioadă de instabilitate, de turbulențe, de nesiguranță… America e jandarmul lumii care are probleme. În timpul ăsta puterile care sunt puteri și nu au probleme – Rusia, China – vor zburda pentru că ei vor fi ocupați cu problemele lor. Dvs. vă imaginați o victorie a lui Trump? Eu nu-mi imaginez, ce reacție va fi… Împotriva lui s-a luptat cu patimă. Să nu uităm că participarea la vot e uriașă, este record. Nu cred că trumpiștii vor fi atât de revoltați dacă va pierde Trump cum vor fi revoltați ceilalți, cât de mare va fi frustrarea. (…)”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu nu exclude posibilitatea ca Joe Biden să câştige alegerile şi apoi să se retragă din motive de sănătate în faboarea Kamalei Harris, candidata democraţilor la postul de vicepreşedinte al SUA.

“Joe Biden a fost ales să pacifice America. Eu cred că scenariul este ca el să se retragă pe motive de sănătate și să vină Kamala Harris. Probabil că nu au avut curaj din punctul acesta de vedere să o arunce în prim-plan. (…) SUA sunt un un uriaș portavion pe care nu poți să faci în fiecare zi chefuri. Sigur o serie de lucruri trebuiau făcute, dar nu le faci pe Twitter. Donald Trump a telenovelizat politica internațională. Culmea este că a reușit în Orientul Apropiat să facă multe țări arabe adversare să se împace cu Israelul”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că teza lui Trump, America First, nu se referă la rolul SUA pe plan global, ci înseamnă revenirea americanilor  în interiorul graniţelor, acolo unde situaţia este un dezastru.

“Cel mai important lucru este că teza lui America First spune următorul lucru: America nu s-a mai ocupat de ea însăși, este un dezastru– lucrări publice, asigurări medicale – pentru că America a fost jandarmul lumii. Și el spune următorul lucru: în timp ce noi avem la frontiera dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord 40.000 de oameni pe care îi întreținem noi, Coreea de Sud, binemersi, are Samsungul  și ne mănâncă economicește. În timp ce noi avem trupe prin NATO și Germania stă liniștită că o apărăm noi, noi nu avem aeroporturi. (…) Dar toate acestea, la o țară ca America, nu se pot face peste  noapte, pe Twitter. Poate ce a mai făcut bun s-a făcut pulbere din cauza acestui stil”, a afirmat publicistul.