• Coaliția alandala. De la venirea la guvernare, actuala coaliție se remarcă prin scandaluri, de la cele privind împărțirea funcțiilor în stat, adoptarea unor legi și reguli până la refuzul unor miniștri de a-și asuma responsabilitatea în ministerele pe care le conduc, pasându-și atribuțiile secretarilor de stat.
  • Prodromu, schitul dezbinării. Votul din Parlament privind alocarea unui milion de euro schitului românesc Prodromu de pe muntele Athos a provocat o ruptură în sânul coaliției, USR PLUS fiind împotrivă. Legea a fost adoptată cu ajutorul PSD. Este a doua oară când partidele din coaliție acționează divergent la votul în Parlament.
  • Minerii, față în față cu Green Deal. Vor reuși sau nu autoritățile să-i convingă pe mineri că minele trebuie închise sau vor urma alte proteste, după ce vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a spus că România trebuie să renunțe la exploatarea și folosirea cărbunelui.

Astăzi, publicistul Ion Cristoiu și moderatoarea Monica Mihai au analizat comportamentul actualei coaliții de dreapta după o serie de decizii controversate, cele mai recente fiind delegarea atribuțiilor către secretarii de stat de unii miniștri USR PLUS și votul pe legea prin care se alocă un milion de euro schitului românesc Prodromu, de pe muntele Athos. De asemenea, afli care sunt Nedumerirea lui Cristoiu, Profeția lui Cristoiu și Topul Săptămânii.

Avem un guvern de colaborare, nu de coaliție

Ion Cristoiu: „Răspunsul trimite la coaliția de colaborare din 96. Noi ne raportăm la un singur moment, cel din 96. În 1996 s-a format un Guvern de colaborare. Guvernul tipic este cel de pe vremea lui Dragnea, cum a fost PSD cu Aldea sau alianța DA dintre PNL și PD-ul lui Traian Băsescucare au intrat în alegeri ca alianță. Coaliția asta nu merge deloc. Nu am pomenit așa ceva! În 96 CDR și PD care au format guvernul de colaborare erau concubinate din 92. Au fost împreună împotriva PSD din 2018.”

Cristoiu: În România, ori ești ca Toma – primarul Buzăului, care taci și faci, ori faci tărăboi

Ion Cristoiu: „Vrem un PNL care e alcătuit din oameni bătrâni, care cunosc mecanismele și ei și PSD. Și avem un partid de facebook USR PLUS. Ei au avut success, dar au avut succes cu spectacolul. Să dai spectacol trebuie să fii Șoșoacă. Au o problemă: vor să facă lucruri spectaculoase. În România, ori ești ca Toma – primarul Buzăului, care taci și faci, ori faci tărăboi.”

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

„Noi nu suntem Olanda. În Olanda vine ministrul cu trotineta. Fiica mea e șefa departamanetului juridic în Belgia. Nici măcar nu știe cine e ministrul. Ministrul vine și pleacă, la noi nu funcționează.”, adaugă publicistul.

Cristoiu, despre problema remanierii

Ion Cristoiu: „Când e un Guvern de o singură coloratură sau premierul iese șeful partidului, dar tot trebuie să se ducă la partid. Tu ești Grindeanu și remanizezi pe cineva sau pe Năstase care a fost cel mai bun. Iliescu nu s-a amestecat și era un Guvern. EL era PSD, nu era majoritar. Era și președintele partidului și șeful Guvernului. Și el ca șef al partidului să se ducă la conducere. Toți miniștrii nu erau ai lui.”

În România este foarte ușor să faci gălăgie

Ion Cristoiu: „Nicușor Dan trebuie să facă ceva mediatic. Problemele rămân. Vrea spațiu verde în București. El vrea să regândească Bucureștiul. E un gogoloi uriaș”

Cristoiu: Rareș Bogdan  le-a dat una peste față celor de la USR PLUS

Ion Cristoiu: „Trebuie întreținut și din punctul ăsta de vedere, era normal să-l sprijine și cei de la PNL.”