Duminică, 1 noiembrie, în direct de la ora 20:00, pe Aleph News, publicistul Ion Cristoiu şi moderatoarea Monica Mihai au analizat felul în care a fost tratată pandemia, confeințele de presă susținute de Klaus Iohannis și alegerile americane. De asemenea, publicistul Ion Cristoiu a alcătuit un top 5 al săptămânii, care nu conține doar oameni politici.

Monica Mihai: Avem în această săptămâna teme importante: cum a fost tratat episodul pandemiie, îl avem pe Iohannis care ține conferință de presă, 16 conferințe de presă a avut. O să vedem cât de utile au fost. Marți americanii își vor alege un nou președinte.

Monica Mihai: Intrăm în primul subiect: pandemia. Problema cea mai îngrijorătoare este: 910 români are sunt la terapie intensivă, l-am avut și pe președintele României care a spus că a suplimentat numărul de paturi. Cum credeți că gestionează guvernul Orban acestă problem?

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Ion Cristoiu: Nu este vorba de o rupere de realitate. Este o presiune, crește numărul de infectări, a celor care sunt la terapie intensivă. Văd măsuri de o rară femitate . Toate acestea, toată acesta șatre de spirit spre deosebire de martie, aprilie mulți români încep să creadă, deoarece cad oameni din familie. Ei știu care este realitatea. Drama Klaus Iohannis și Orban că vor să țină alegerile, fac diverse scamatorii să arate că situația este rea. Suntem în plin război. Cel mai important mesaj ferm care nu vine. El este bâlbâit, doerece autoritățile sunt spânzurate de a ține alegerile și nevoia de a administra.

Monica Mihai: Ce măsuri s-ar lua?

Ion Cristoiu: Nu atâta măsurile, ci semnalul de măsuri, că suntem mai bine decât alte țări, dar nimeni nu crede.

Monica Mihai: Ce este important și de ce v-am arătat această declarație … pe care să credem din cele 2 declarații?

Ion Cristoiu: Suntem în derută. Eu v-am mai spus este foarte interesantă acesta credință a românilor care crede că dacă este președinte, prmier știe mult mai mult. Eu mă întreb dacă voi erați acolo nu l-ați fi întrebat pe Ceaușescu. Toți trăim cu impresia că el știe. Este ăla la Cotroceni, el știe și poate nu vrea. Este și el în derută.

Monica Mihai: Ajungem la 7000, 8000 de cazuri ce face?

Ion Cristoiu: Nu va da înapoi. Alegerile nu mai pot fi date înapoi. Marea problema este că nu au curaj să spună un lucru: lockdown până în 1 decembrie și apoi mergem la vot. Dacă nu spun asta, sigur că intri păgubaș. Facem alegeri că avem nevoie de un govern. Îi convoci stabilești că împreună cu toate partidele am decis să facem meciul. Nu știm ce coaliție va ieși. Poate să fie o chestie ciudată: PSD pe 1 loc cu 30% sau USR cu PNL să facă o majoritate.

Monica Mihai: Să trecem la tema 2. Cât de uitle sunt aceste conferințe de presă ale lui Klaus Iohannis?

Ion Cristoiu: Președintele s-a temut de dialogul cu presă. E greoi, nu are acea capacitate pe care o au liderii politici. Până și Ciolacu o are. Aceste conferințe de presă sunt o parodie.

Monica Mihai: Cum ar treb să fie acest instructaj?

Ion Cristoiu: Teme pe care nu le-au abordat. Primărița de la Sibiu a candidat, deși era incompatbilă. Ea vine și spune: l-am sunat pe Iohannis și m-a încurajat. Dacă ați obeservat el lasă deoparte aceste întrebări.

Monica Mihai: Dacă sunt întrebări care nu îi convin președintelui?
Ion Cristoiu: De vină sunt jurnaliștii

Monica Mihai: Să pluseze cu aceeași întrebare.

Ion Cristoiu: Nimeni nu spus să-l jignească dar nimeni nu s-a luat în gură cu el. Ori li se spune din redacție să fie cuminți, dar e totuși o preocupare de a nu exagera. Să sperăm că nu o să se modifice Constituția. Eu, că jurnalist reprezint opinia publică. Se vede că ocolește răspunsurile. De ce unu care vine, nu spune: domnule președinte se trasnmite în direct. Te bate președintele? Poți să spui politicos: s-a întrebat, de ce nu răspundeți?

Monica Mihai: Franța, domnule Cristoiu este pe buzele tuturor. De ce s-a ajuns aici?

Ion Cristoiu: Treuie să te întrebi de ce au loc. După ce a avut loc decapitarea profesorului. A arătat niște caricaturi, preda libertatea de expresie și într-o clasă unde erau și musulmani el a arătat și caricaturile alea. Da și era jignitoare la adresa islamului, deci sunt mai multe cauze. Macron dă înapoi acum. Sigur că pot să jignească, dar atentale nu ar trebui să existe. Eram în Siria și Israelul nu știu ce a făcut împotriva Israelului. Nu există casă să nu se uite la tv să vadă ce se întâmplă.

Monica Mihai: În 2015 erau voci care spunea după incidentul de la Charlie Hebdo că este abia e începutul în Franța. Vedem aceste trei incidente.

Ion Cristoiu: Nu este furios că a fost jignit Mohamed, ci de condiția lor. De asta cred că și acum se adâncește și acaestă criză.

Monica Mihai: În momentul de față sondajul îl arată pe Biden în fața lui Trump. Cum vedeți că se va termina spectacolul alegerilor din SUA?

Ion Cristoiu: Dacă câștigă Baiden toți se liniștesc. Democrații nu au ales un democrat foarte spectaculos. Dacă învinge Trump, America va întra într-o mare tulburență. Dacă democrații câștigă, îl suspendă imediat. Frustrarea va fi mult mai mare dacă învinge Trump. Dumneavoastră vă imaginați o victorie a lui Trump? Eu nu. Nu cred că trumpiștii vor fi atât de frustrați dacă pierde Trump.

Monica Mihai: Credeți că va stabiliza NATO?

Ion Cristoiu: Nu NATO ține planetă, ci echilibrul de forță între America și celelate două, trei țări cu putere. Biden a fost ales că să pacifice America. Nici trumpiștii nu vor fi supărați pe el. Scenariul este să se retragă pe motive de sănătate

Ion Cristoiu: El spune în felul următor: America nu s-a mai ocupat de ea însăși, pentru că America a fost jandarmul lumii. În timp ce avem la frontieră 40.000 de oameni pe care îi întreținem noi, și Germnaia stă liniștită că noi o apărăm.

Monica Mihai: Să trecm la top 5. Locul 5.

Ion Cristoiu: Marcel Ciolacu, că a reușit acea rară performanță și în același timp a resusit să creeze acel scandal cu masca. Eu cred că procentajul dreptei nu poate fi mai mare la locale.

Monica Mihai: Locul 4.

Ion Cristoiu: Clotilde Armand. Am votat-o de două ori. Să pună oglindă retrovizoare pe Iorga și să modernizeze Piață Amzei. Am votat-o ca să fie mai bună administrarea locală.

Monica Mihai: Locul 3.

Ion Cristoiu: Dan Bittman. Nu a jignit pe nimeni, dacă vin și spun : domnisoară vă rog să nu zburați pe Marte asta înseamnă că și zburați. Românii nu poartă masca, pentru că nu cred că nu există virusul, dar sunt oameni care fumează și știu că mor. Avem impresia că nu ni se va întâmplă.

Monica Mihai: Locul 2.

Ion Cristoiu: Locul 2 este Nicușor Dan, care în loc să se închidă în primărie ne spune mereu ce va face ca primar. A depus jurământul și face campanie electorală. S-a terminat campania electorală. Pe mine mă amuză.

Monica Mihai: Cine e top?

Ion Cristoiu: Locul 1 este Patriarhul Daniel. M-a surpins că este primul partriarh care are o ieșire farte dură împotriva statului. Mi s-ar fi părut normal ca Guvernul să intre în discuții cu biserica. Statul a hotărât cine să vină și cine nu, trebuia biserica să spună. A venit o revoltă. Unii cred că biserica este PSD.

Monica Mihai: Declarația președintelui: vom avea mai multe paturi, dar gurile rele îl contarzic pe președinte.

Ion Cristoiu: Mi s-a părut o absurditate totală. Care este semnalul pe care ni-l dă? Puteți să va îmbolnăviți că avem unde să va tratăm. Președintele este într-o fază în care tot ce spune el crede că este aur curat. Trebuie sa lase să spună specialiștii.Deci e goraosa rău dacă spune să ne îmbolnăvim liniștiți. A fost un mesaj către națiune: națiune îmbolnăvește-te grav că noi avem unde să te tratăm. Mâine, poimanie or să ne spună: muriți liniștiți că avem unde să vă înmormântăm.

Monica Mihai: Nu cred că își dorește ca lumea să ajungă la terapie intensivă, cred că a vrut să liniștească.

Ion Cristoiu: Fiecare își apară pielea și singurul care nu-și dă seama că trebuie să tacă este el. Vin ăia pe acolo, consilerii, șefii să le spună să se spele pe mâini. Mi s-a părut o nebunie: îmbolnăviți-vă grav.

Ion Cristoiu: Celebra poză: Ciolacu care este înconjurat de oameni fără mască. Spiritul romnâesc: vezi pe unu’ care poartă o pălărie de floarea sorelui, caști gură și râzi. Dacă venea Ciolacu și îi suflă doamnei în nas. Dar ce rău făceau ?

Monica Mihai: Transmiteau virsul.

Ion Cristoiu: Transmiteau unul altuia.

Monica Mihai: Există un interes ascuns în spatele publicării acestei poze?

Ion Cristoiu: De ce nu s-a dat numele? Ea este sub acoperire. A spus că a auzit unde ei discutau depre amânarea alegerilor. Domnul Ciolacu a spus că era o candidată PNL.

Monica Miha: Să vedem o iamgine cât o mie de cuvinte. Pe jumătate de drum este asfaltat pe celelălat mai puțin. Jumătate din drum aparținea unei firme.

Ion Cristoiu: Au făct asta așa să câștige alegerile.