• GCC nu a făcut publică locația exactă a patrulei.
  • Un banner vizibil pe una dintre nave în fotografiile însoțitoare scria „Garda de Coastă Chineză își dedică inima Partidului; demonstrând loialitate în Oceanul Arctic”.
  • Guvernul rus nu a recunoscut oficial patrula, despre care televiziunea chineză de stat CCTV a declarat că a avut loc „acum câteva zile”.

Garda de Coastă a Chinei a afirmat că a intrat pentru prima dată în apele Oceanului Arctic în cadrul unei patrule comune cu Rusia – în cel mai recent semn al unei coordonări sporite între cele două țări într-o regiune în care Beijingul dorește de mult timp să își extindă amprenta, scrie CNN.

Declarația a fost făcută la o zi după ce Paza de Coastă a SUA a declarat că a reperat patru nave ale Gărzii de Frontieră Ruse și ale Gărzii de Coastă Chineze în Marea Bering – locația „cea mai nordică” în care a declarat că a observat vreodată navele chineze.

Patrula comună „a extins în mod eficient domeniul de aplicare al navigației oceanice a gărzilor de coastă” și a testat capacitatea acestora „de a îndeplini misiuni în ape necunoscute”, a declarat Garda de Coastă Chineză (CCG) într-o postare pe contul său oficial de social media miercuri.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

GCC nu a făcut publică locația exactă a patrulei. Un banner vizibil pe una dintre nave în fotografiile însoțitoare scria „Garda de Coastă Chineză își dedică inima Partidului; demonstrând loialitate în Oceanul Arctic”, făcând referire la Partidul Comunist Chinez aflat la putere.

Guvernul rus nu a recunoscut oficial patrula, despre care televiziunea chineză de stat CCTV a declarat că a avut loc „acum câteva zile”. Mass-media rusă de stat TASS a publicat un raport privind patrula, citând declarația CCG.

Luni, Paza de Coastă a SUA (USCG) a declarat că a reperat sâmbătă cele patru nave ale Gărzii de Frontieră Ruse și ale Gărzii de Coastă Chineze care „tranzitau în formație în direcția nord-est” în Marea Bering, la aproximativ cinci mile în interiorul zonei economice exclusive a Rusiei.

Citește și