• GCC nu a făcut publică locația exactă a patrulei.
  • Un banner vizibil pe una dintre nave în fotografiile însoțitoare scria „Garda de Coastă Chineză își dedică inima Partidului; demonstrând loialitate în Oceanul Arctic”.
  • Guvernul rus nu a recunoscut oficial patrula, despre care televiziunea chineză de stat CCTV a declarat că a avut loc „acum câteva zile”.

Garda de Coastă a Chinei a afirmat că a intrat pentru prima dată în apele Oceanului Arctic în cadrul unei patrule comune cu Rusia – în cel mai recent semn al unei coordonări sporite între cele două țări într-o regiune în care Beijingul dorește de mult timp să își extindă amprenta, scrie CNN.

Declarația a fost făcută la o zi după ce Paza de Coastă a SUA a declarat că a reperat patru nave ale Gărzii de Frontieră Ruse și ale Gărzii de Coastă Chineze în Marea Bering – locația „cea mai nordică” în care a declarat că a observat vreodată navele chineze.

Patrula comună „a extins în mod eficient domeniul de aplicare al navigației oceanice a gărzilor de coastă” și a testat capacitatea acestora „de a îndeplini misiuni în ape necunoscute”, a declarat Garda de Coastă Chineză (CCG) într-o postare pe contul său oficial de social media miercuri.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
CE VA FACE TRUMP?
FBI AVERTIZEAZĂ
HAMAS NU VREA PACE

GCC nu a făcut publică locația exactă a patrulei. Un banner vizibil pe una dintre nave în fotografiile însoțitoare scria „Garda de Coastă Chineză își dedică inima Partidului; demonstrând loialitate în Oceanul Arctic”, făcând referire la Partidul Comunist Chinez aflat la putere.

Guvernul rus nu a recunoscut oficial patrula, despre care televiziunea chineză de stat CCTV a declarat că a avut loc „acum câteva zile”. Mass-media rusă de stat TASS a publicat un raport privind patrula, citând declarația CCG.

Luni, Paza de Coastă a SUA (USCG) a declarat că a reperat sâmbătă cele patru nave ale Gărzii de Frontieră Ruse și ale Gărzii de Coastă Chineze care „tranzitau în formație în direcția nord-est” în Marea Bering, la aproximativ cinci mile în interiorul zonei economice exclusive a Rusiei.

Citește și