• Gigantul rusesc al gazelor naturale a declarat într-o scrisoare datată 14 iulie că clauza legală s-a aplicat livrărilor din ultima lună, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune.
  • Gazprom a livrat mai puțin gaz decât au comandat clienții în ultima lună, compania invocând probleme cu turbinele de la principala sa conductă către Europa, care se termină în Germania.
  • De asemenea, fluxurile prin Ucraina au scăzut de când unul dintre cele două puncte principale de intrare la granița cu Rusia a fost închis din cauza războiului.

Gazprom a declarat forță majoră asupra mai multor cumpărători europeni de gaze naturale, o măsură care ar putea indica faptul că intenționează să mențină plafonarea livrărilor, consolidând astfel controlul Rusiei asupra energiei din regiune, potrivit Luxembourg Times.

Gigantul rusesc al gazelor naturale – care deja a redus exporturile către Europa și și-a închis principala conductă pentru întreținere la începutul acestei luni – a declarat într-o scrisoare datată 14 iulie că clauza legală s-a aplicat livrărilor din ultima lună, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune. Nu există o dată de sfârșit pentru această notificare, au spus persoanele, care au cerut să nu fie identificate deoarece informațiile sunt private.

Gazprom a livrat mai puțin gaz decât au comandat clienții în ultima lună, compania invocând probleme cu turbinele de la principala sa conductă către Europa, care se termină în Germania. De asemenea, fluxurile prin Ucraina au scăzut de când unul dintre cele două puncte principale de intrare la granița cu Rusia a fost închis din cauza războiului.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

„Se simte ca un semnal că fluxurile scăzute ar putea continua pentru mai mult timp decât perioada de întreținere programată”, a declarat Trevor Sikorski, șeful departamentului de gaze naturale, cărbune și carbon de la Energy Aspects.

Gazprom își caută motive

De obicei, companiile declară forță majoră atunci când un eveniment neprevăzut, precum un incendiu sau un dezastru natural, le împiedică să respecte contractele. Declanșarea retroactivă a cauzei legale este „cel puțin neobișnuită”, a declarat Sikorski, adăugând că se așteaptă ca cumpărătorii europeni să conteste notificarea și să ceară despăgubiri.

Reuters a raportat anterior această mișcare. Gazprom nu a făcut niciun comentariu imediat. Printre companiile care au primit notificarea Gazprom se numără companiile germane de utilități Uniper SE și RWE.

Unitatea de export a Gazprom a invocat „forța majoră retroactiv pentru deficitele trecute și actuale ale livrărilor de gaze”, a declarat Uniper. „Considerăm că acest lucru este nejustificat și am respins în mod oficial cererea de forță majoră”.

RWE a confirmat că a primit notificarea, dar a refuzat să comenteze detaliile sau poziția juridică a companiei.

„Această mișcare poate părea destul de ciudată, deoarece, în primul rând, un eveniment de forță majoră declarat de un vânzător ar trebui să fie în afara controlului vânzătorului, ceea ce este discutabil având în vedere nivelul de înarmare a gazului de la începutul conflictului”, a declarat Jean-Christian Heintz, fondator al firmei de consultanță Wideangle LNG și fost trader. „Și în al doilea rând, FM ar trebui să fie abordat prin eforturi de atenuare, care nu sunt prea evidente în acest stadiu”.

Europa și gazul rusesc

Exporturile de gaze rusești către Europa prin Ucraina au început să scadă în luna mai, când unul dintre principalele puncte de intrare a fost închis pentru a asigura siguranța, după ce forțele au invadat o stație cheie de comprimare. Livrările au fost reduse și mai mult luna trecută, Gazprom invocând probleme tehnice cu turbinele de gaz, dintre care una a fost blocată în Canada în urma unor reparații din cauza sancțiunilor.

Deși Canada a declarat că va elibera piesa, mișcarea ar putea semnala că nu există nicio șansă ca turbina să fie returnată înainte de 21 iulie, când conducta Nord Stream va începe să funcționeze din nou, a declarat Jonathan Stern, cercetător la Oxford Institute for Energy Studies.

„S-ar putea, de asemenea, ca guvernul rus să fie fericit să crească presiunea asupra Europei și să folosească această situație tehnică drept pretext pentru a nu relua fluxurile”, a spus Stern.

Gazprom nu dezvăluie termenii contractelor sale, dar majoritatea acordurilor sale pe termen lung din Europa au în mod normal volume minime și volume maxime pe care este obligată să le livreze – pe lună, pe trimestru și pe parcursul unui an. Prețurile europene la gaze au suferit puține modificări luni.
Este posibil ca Gazprom să fi avut nevoie de timp pentru a declara forța majoră, deoarece a trebuit mai întâi să întrerupă livrările conform unui ordin al Kremlinului, apoi a încercat să găsească o modalitate de a proteja compania de răspundere, a declarat Thierry Bros, profesor la Institutul de Studii Politice din Paris.

Europa se pregătește pentru ce este mai rău

O întrerupere completă a livrărilor de gaze rusești ar putea reduce produsul intern brut al Uniunii Europene cu până la 1,5%, dacă iarna următoare va fi friguroasă și regiunea nu reușește să ia măsuri preventive pentru a economisi energie, va avertiza Comisia Europeană într-un proiect de document al UE consultat de Bloomberg. Impactul asupra PIB-ului ar putea fi între 0,6% și 1% dacă oprirea coincide cu o iarnă medie.

În plus, acțiunile Rusiei nu sunt previzibile, a spus Bros. „Kremlinul aruncă mingi în fiecare zi și noi trebuie să le răspundem, încercăm să găsim o cale logică, dar nu există”.

Gazprom ar putea de fapt să mărească puțin furnizarea de gaze după întreținerea Nord Stream pentru a dovedi Comisiei Europene că se înșeală și pentru a mai câștiga niște venituri, arătând astfel „cine este cel care are puterea, iar în acest caz este din păcate Kremlinul”, a spus Bros.