• Gazprom a anunţat că preţurile gazelor naturale în Europa ar putea creşte cu 60% în această iarnă, deoarece gigantul energetic de stat încetineşte exporturile către Europa.
  • Gazprom a produs cu 13,2% mai puţine gaze naturale între 1 ianuarie şi 15 august anul acesta decât în ​​aceeaşi perioadă din 2021, a adăugat compania.
  • Oficialii nu au oferit motive pentru declin.

Gazprom a anunţat că preţurile gazelor naturale în Europa ar putea creşte cu 60% în această iarnă, deoarece gigantul energetic de stat încetineşte exporturile către Europa, a raportat Business Insider, citat de Ziarul Financiar.

„Preţurile la gaze în Europa au depăşit 2.500 de dolari (pe 1.000 de metri cubi). Potrivit estimărilor conservatoare, dacă această tendinţă va continua, preţurile vor depăşi 4.000 de dolari la 1.000 de metri cubi în această iarnă”, a anunţat Gazprom într-un comunicat de marţi.

Gazprom a produs cu 13,2% mai puţine gaze naturale între 1 ianuarie şi 15 august anul acesta decât în ​​aceeaşi perioadă din 2021, a adăugat compania. Oficialii nu au oferit motive pentru declin.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM

Fluxurile de gaze naturale din Rusia către Europa au scăzut de la începutul războiului

În mai, Ucraina a închis una dintre rutele majore ale Gazprom pentru transportul gazelor din Rusia. Între timp, Gazprom a redus fluxurile de gaze naturale către Europa prin conducta cheie Nord Stream 1 la aproximativ 20% din capacitatea sa, invocând dificultăţi tehnice din cauza sancţiunilor împotriva Rusiei.

Preţurile de referinţă europene ale gazelor naturale din Olanda au atins un nivel record de aproape 335 de euro sau 341 de dolari pe megawatt oră în primăvara acestui an, potrivit Reuters. Au scăzut înapoi la aproximativ 226 de euro pe megawatt oră, dar sunt încă de aproximativ cinci ori mai mari decât acum un an.

Preţurile gazelor naturale în Europa au atins noi recorduri şi ar putea creşte şi mai mult pe măsură ce iarna se apropie, deoarece piaţa stabileşte preţul într-o criză a ofertei, a scris S&P Global pe 11 august.

Consumatorii din Europa se pregătesc pentru şocul facturilor de utilităţi, deşi guvernele intensifică şi ajutorul pentru cei nevoiaşi pentru a face faţă inflaţiei.

Firma de cercetare din Marea Britanie Cornwall Insight a declarat, la începutul lunii august, că se aşteaptă ca facturile medii anuale de energie să depăşească 4.200 de lire sterline până în ianuarie – de peste trei ori faţă de plafonul guvernamental de 1.277 de lire sterline la începutul acestui an. Partidul Conservator de guvernământ se află în mijlocul unei curse de conducere, secretarul de externe Liz Truss şi fostul ministru de finanţe, Rishi Sunak, promiţând ambii măsuri pentru a ajuta consumatorii.

În Germania, o familie de patru persoane va trebui să plătească în plus 480 de euro pe an, de la 1 octombrie până în aprilie 2024, pentru a ajuta companiile de utilităţi să facă faţă creşterii preţurilor la gaze, potrivit Reuters. Guvernul ţării a lansat programe specifice pentru a amortiza costurile energetice care ar putea deveni insuportabile pentru anumite familii.