• Ungaria, membră a Uniunii Europene, a anunţat sâmbătă că Rusia a început să-i livreze mai mult gaz natural decât era prevăzut în acordurile comerciale anterioare, după o vizită a ministrului său de externe la Moscova, luna trecută.
  • Până la sfârşitul lunii august, un volum suplimentar de 2,6 milioane de metri cubi pe zi va intra în ţară prin gazoductul Turkstream, a precizat ministrul unagr de externe, adăugând că livrările din septembrie sunt în curs de negociere.
  • UE a început să pună în practică în această săptămână un plan vizând reducerea consumului de gaz cu 15%, pentru a face faţă creşterii excesive a preţurilor la energie provocate de invazia rusă în Ucraina.

Compania rusă Gazprom a accelerat fluxurile către Ungaria prin conducta Turkstream, care aduce gazul în Ungaria prin Serbia, a declarat sâmbătă un oficial din cadrul Ministerului de Externe ungar, citat de Reuters.

Ungaria, membră a Uniunii Europene, a menținut ceea ce numește relații pragmatice cu Moscova de la invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a creat tensiuni cu unii aliați din Uniunea Europeană dornici să adopte o poziție mai dură.

Ministrul de externe, Peter Szijjarto, s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Moscova luna trecută, solicitând o suplimentare de 700 de milioane de metri cubi de gaz pe lângă acordul de furnizare pe termen lung existent cu Rusia.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

În baza unui acord ulterior, Gazprom a început vineri să intensifice fluxurile de gaze către Ungaria, a transmis secretarul de stat din cadrul Ministerului ungar de Externe, Tamas Menczer, într-o declarație.

Menczer a declarat că Gazprom va adăuga 2,6 milioane de metri cubi de gaz suplimentar pe zi la livrările convenite anterior prin Turkstream până în luna august, iar cantitatea de livrări din septembrie va fi negociată.

Rezervele Ungariei stocau 2,84 miliarde de metri cubi de gaze până la jumătatea lunii iulie, cel mai scăzut nivel pentru această perioadă din ultimii cinci ani, conform datelor autorității naționale de reglementare în domeniul energiei.

Conform unui acord semnat anul trecut, înainte de începerea războiului din Ucraina vecină, Ungaria primește 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria și Serbia, în cadrul acordului pe termen lung cu Rusia și încă 1 miliard metri cubi prin intermediul unei conducte din Austria.

Acordul cu Gazprom are o durată de 15 ani, cu o opțiune de modificare a cantităților achiziționate după 10 ani.

UE a început să pună în practică în această săptămână un plan vizând reducerea consumului de gaz cu 15%, pentru a face faţă creşterii excesive a preţurilor la energie provocate de invazia rusă în Ucraina, potrivit Agerpres.

Anumite ţări ale blocului european au însă reticenţe în a urma planul cu stricteţe, care oricum prevede „reducerea voluntară a cererii”.

De-a lungul timpului, Ungaria, care este dependentă în proporție de aproximativ 85% de gazul rusesc, -a opus în mod ferm ideii unor sancțiuni UE privind importurile de gaz rusesc, iar premierul Viktor Orban a făcut lobby intens pentru a obține o scutire de la sancțiunile UE privind importurile de gaz rusesc.