• Silviu Predoiu, fost director interimar la SIE, a vorbit la „ÎN SECURITATE”, despre politicienii români care au acces la rapoartele serviciilor de informații.
  • Silviu Predoiu a arătat că unii politicieni nu înțeleg nici răspunderea nici conceptul de securitate.
  • Prezentăm principalele declarații ale generalului Silviu Predoiu, sâmbătă seara, la „ÎN SECURITATE”, alături de Bogdan Nicolae, la Aleph News.

Beneficiarii de informații nu înțeleg nici răspunderea nici conceptul de securitate

Silviu Predoiu: „Din păcate, am cunoscut puțini politicieni care înțelegeau aceste lucruri. Și stau foarte puțin în funcție. Iarăși, o chestie balcanică, precum domnitorii noștri, de-a lungul ocupației Imperiului otoman. Stau foarte puțin, n-au timp să înțeleagă, să se acomodeze. Nu terminam de explicat unui beneficiar ce trebuie să facă cu informațiile, că până terminam el era deja schimbat și începeam explicațiile cu celălalt. Dar dincolo de asta, nu sunt pregătiți înainte și nici nu-și asumă să spună. Ca să nu rămân dator, aș da două exemple, rapid, prin care se arată că nu înțeleg nici răspunderea nici conceptul de securitate. Relativ recent, un membru al Parlamentului, cu experiență de pregătire militară, a făcut o afirmație: serviciile de informații s-au implicat în campania internă din PNL. Și a încheiat declarația fără să spună când, cine, cum, de unde știe, ce cunoaște, aruncând astfel anatema pe o întreagă categorie profesională, nu pe persoane, nu pe funcții, ci pe toți lucrătorii de acolo. Eu am pus niște întrebări publice și am fost admonestat: de ce vorbiți, ce v-a apucat? Întrebarea corectă era de ce nu au declarat nimic serviciile vizavi de această acuză publică făcută de un parlamentar al României? Au directori, au purtători de cuvânt, de ce nu au spus nimic.”  

Pe locul unu în numărul de informări primite se află premierul, nu președintele

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Silviu Predoiu:„Și al doilea exemplu, l-am auzit de curând pe primul ministru al României, acuzându-l public pe domnul Teodorovici, fost ministru de finanțe și fost membru plin în CSAT, ca fiind spion rus. Oricum, hăhăia cu gura până la urechi când a spus treaba asta. Ești vice-președintele CSAT-ului și în mod paradoxal ești cel mai bine informat om din România, pentru că pe locul unu în numărul de informări primite se află premierul, nu președintele. Cum poți să spui despre un membru CSAT și ministru de finanțe că este spion rus și pe urmă să-l lași în pace? ”  

Sunt iresponsabili. Nu înțeleg semnificația termenului de securitate națională

Silviu Predoiu:„Ca să ne arate că nu ne-am înșelat și nu am auzit greșit, zilele trecute îi spunea unui lider al unui partid de opoziție, cred că lui George Simion: când ai fost ultima dată la Ambasada rusă, ți-ai luat banii de la ruși? Insinuând același lucru. Pe mine nu mă interesează jocurile lor politice, pe mine mă interesează că prin aceste abordări arată că sunt iresponsabili. Nu înțeleg gravitatea unor asemenea afirmații, ceea ce înseamnă că nu înțeleg semnificația termenului de securitate națională. Aceștia sunt oamenii cărora serviciile le trimit informări. ”  

Nicio comisie de control cu care am lucrat, nu a înțeles exact ce trebuie să facă

Silviu Predoiu:„Nicio comisie de control cu care am lucrat nu a înțeles exact ce trebuie să facă. Nu a înțeles că ea trebuie să fie garantul seriozității și implicării corecte a serviciilor, iar acolo unde constată că nu este așa să spună și să propună măsuri. Fiecare se ascunde: nu e treaba mea, parcă n-aș vrea. ”  

Toate alianțele s-au rupt nu într-o bătălie de principii, ci într-o bătălie de orgolii

Silviu Predoiu:„Toate alianțele s-au rupt nu într-o bătălie de principii, ci într-o bătălie de orgolii. Cine e pe primul loc. Cine face fără să consulte pe altul.Așa s-a întâmplat până acum. De ce s-ar întâmpla altfel de astăzi înainte? E același patern repetat. Nu am spus în vară (că se destramă coaliția n.r.) pentru că am luat în calcul vacanțele parlamentare. Erau întărâtați din mai. Parlamentarii noștri nici pentru o bătaie bună nu-și strică vacanțele. S-au dus în vacanță, s-au simțit bine, s-au plimbat și acum fac prima pagină.

Publicul neutru e cel 70% care nu i-a votat și care, din păcate, acum este convins că a făcut bine că nu a votat. Nu este așa. Foarte rău că nu a votat, că poate îi sancționa și nu ajungeam aici.”  

Faptul că nu votezi nu înseamnă că te-ai extras și nu ai nicio răspundere

Silviu Predoiu:„Intenționez să trec la treabă foarte curând, dar asta nu înseamnă că intenționez să-i determin pe cei 70%, intenționez să promovez niște puncte de vedere care cred că vor convinge pe cât mai mulți să-și reconsidere neutralitatea. Nu există neutralitate în situațiile astea. Faptul că nu vorbești, nu înseamnă că ești neutru. Il lași pe unul dintre ei să câștige. Faptul că nu votezi nu înseamnă că te-ai extras și nu ai nicio răspundere. Ar trebui să înțelegem că prin acțiune sau prin inacțiune influențăm ceea ce ni se întâmplă. Suntem responsabili.”