• Silviu Predoiu, la „ÎN SECURITATE”: „Unde apare o criză, se apelează la persoanele în uniformă. Că-i vorba de un spital, de alt tip de centru medical, că e vorba de programul de vaccinare național”
  • Silviu Predoiu: „Se abordează cu intransigență problemele. Cu o anumită formă de aroganță intelectuală”
  • Silviu Predoiu: „Mă simt mai în siguranță că au apărut vaccinurile, pentru că a început programul de vaccinare”

Generalul în retragere Silviu Predoiu, fost șef adjunct al Serviciului de Informații Externe, a vorbit, la „ÎN SECURITATE”, despre siguranța românilor după un an de pandemie.

Silviu Predoiu a declarat că unii guvernanți și-au încălcat promisiunile privind suplimentarea locurilor la ATI sau producerea de ventilatoare.
De asemenea, Silviu Predoiu a scos în evidență că suspendarea unor drepturi fundamentale au fost comunicate cu o suficiență, cu o duritate, cu o lipsă totală de empatie, parcă i-ar face plăcere cuiva să comunice aceste limitări fără să se explice.

Silviu Predoiu a explicat că elementele sistemului național de apărare sunt calificate să acționeze la criză, dar nu și cele civile, deoarece în administrație oamenii nu sunt angajați și promovați corect. Silviu Predoiu a precizat că după 22 de ani de când funcționează comisiile parlamentare de control a serviciilor de informații, nu s-a făcut niciun pas înainte pe linia credibilizării activității serviciilor, considerând că este profund îngrijorător, și a criticat faptul că aceste comisii nu au realizat rapoarte despre acuzațiile aduse serviciilor. Silviu Predoiu a criticat desele modificări la legislația pensiilor militare și faptul că în legea salarizării, salariile militarilor sunt grupate în treimea inferioară a grilei de salarizare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Siguranța românilor după un an de pandemie

Silviu Predoiu: „Nu-mi dau seama dacă suntem mai în siguranță. Știu că nu mă simt mai în siguranță. Nu știu dacă este așa sau nu este așa. Știu că starea de siguranță vine și din informare. Aici apare problema în a defini dacă sunt mai în siguranță sau nu. Mă simt mai în siguranță că au apărut vaccinurile, pentru că a început programul de vaccinare. Meritul nostru în apariția vaccinurilor este egal cu zero. Noi ce facem este să încurcăm treaba, în programul de vaccinare.”

Guvernanții și-au încălcat promisiunile referitoare la suplimentarea paturilor ATI și producerea de ventilatoare

Silviu Predoiu: „Ca să definim starea de siguranță ar trebui să ne raportăm la niște elemente concrete. Concrete sunt faptele că anul trecut premierul Orban ne anunța că avem 1.300 de locuri în secțiile ATI, și-și propune ca în regim de urgență să crească numărul acestora, și anul acesta premierul Câțu ne anunță că speră să ajungem la 1.600 de locuri în secțiile ATI. Deci nu cred că s-a schimbat ceva. Un element concret este faptul că eram anunțați de premierul Orban și de ministrul Ciucă despre începerea glorioasă a producerii de ventilatoare în uzinele românești într-un program special monitorizat de armată. Încă nu am auzit de niciun ventilator pe piață.”

Comunicare incompletă în situație de criză

Silviu Predoiu: „Într-o situație de criză este la fel de important ceea ce faci, pe cât este și cum comunici ceea ce faci. În comunicare intrând și justificarea și avertismentele și prognozele. Cred că neglijăm acest lucru. S-ar putea ca la nivel practic, cei care se ocupă de acest lucru, specialiștii, să știe ce să facă. Chiar îmi doresc și vreau să cred că știu ce au de făcut. Problema este: de unde să știu, dacă nu știu să-mi spună ce fac?
Silviu Predoiu: Aș întreba cine sunt persoanele responsabile de forma în care se transmit mesajele. Cine sunt psihologii sau sociologii care consiliază Grupul (n.r. de Comunicare Stragetică), astfel încât să se asigure că mesajele lor sunt pe măsura muncii lor?”

Libertăți și drepturi cetățenești suspendate comunicate cu lipsă de empatie

Silviu Predoiu: „Cât despre libertăți și drepturi cetățenești suspendate, problema nu este în sine măsura. S-au luat și în alte părți. Din punctul meu de vedere, problema o reprezintă modul în care au fost comunicate. Și aș face o comparație: uitați-vă la modul în care a comunicat Angela Merkel, atunci când s-au luat măsuri care vizau suspendarea sau limitarea unor drepturi și libertăți fundamentale. Empatia cu care a comunicat. Modul în care le-a justificat. La noi, se comunică cu o suficiență, cu o duritate, cu o lipsă totală de empatie, parcă i-ar face plăcere cuiva să comunice aceste limitări fără să se explice.”

Silviu Predoiu: „Se abordează cu intransigență problemele. Cu o anumită formă de aroganță intelectuală. Aroganța intelectuală la individ nu este atât de problematică, pe cât este aroganța intelectuală ca ideologie, care începe să se contureze, în sensul de: noi știm, voi nu știți. Știm noi mai bine decât voi. Nu ai voie să faci altfel decât îți spunem noi, nu ai voie să gândești altfel decât îți spunem noi.”

Sistemul național de apărare la criză are de suferit din cauza unor funcționari nepregătiți

Silviu Predoiu: „Așa cum arată la noi situația, elementele sistemului național de apărare sunt calificate. Mă refer aici la pandemie. Problema e că sunt singurele adaptate deocamdată. Pentru că ce vedem: unde apare o criză, se apelează la persoanele în uniformă. Că-i vorba de un spital, de alt tip de centru medical, că e vorba de programul de vaccinare național. Peste tot pe unde este nevoie de organizare, planificare, de viziune, se apelează la militari. Știți care este problema reală? Că aceste atribute nu sunt strict ale armatei. Sunt atribute ale managementului. Ele ar trebui să fie peste tot în administrația de stat, dacă oamenii ar fi numiți corect, promovați corect, nu pe pile.”

Comisiile parlamentare de control a serviciilor nu au realizat rapoarte despre acuzațiile aduse serviciilor

Silviu Predoiu: „Evenimente publice recente arată nevoia de comisii parlamentare, de control. Este vorba de nevoia de a acoperi distanța aparent ireductibilă dintre transparența justificată cerută de public asupra serviciilor de informații, plătite din banul public, și principiul secretului promovat și apărat de servicii, repet, la fel de justificat. Această distanță nu poate fi acoperită altfel decât printr-un control democratic, foarte clar statuat în activitatea comisiilor de control parlamentar, ele fiind o componentă a controlului democratic.”

Silviu Predoiu: „Aici apar o serie de disfuncționalități. După 22 de ani de când funcționează comisiile, nu s-a făcut niciun pas înainte pe linia credibilizării activității serviciilor, ceea ce este profund îngrijorător.”

Silviu Predoiu: „Uitați-vă pe site-ul comisiei de control SIE sau SRI și vedeți câte rapoarte ale comisiei veți găsi pe site. Trei-patru în cazul comisiei de control al SIE, toate referindu-se la aprobarea bugetului. Ca și cum numai asta ar fi făcut, în 3-4 ani. În rest, nimic? Uitați-vă la CIA, MI6, au rapoarte periodice, uneori săptămânale. Găsești clar că cineva se preocupă de ce se întâmplă în structuri.”

Acoperiții și firmele acoperite din servicii

Silviu Predoiu: „Vorbeam despre firmele acoperite ale serviciilor, dacă sunt sau nu sunt. Oricât ne-am chinui noi cei din servicii, n-avem voie să vorbim, pentru că sunt niște prevederi foarte clare. Dezbaterea aceasta e în societate de aproape 20 de ani, despre firmele acoperite ale serviciilor. De ce nu a apărut nicio comisie să lămurească: domnule am parcurs 4.000 de rapoarte solicitate serviciilor, am intervievat 20, 30, 100 de cadre ale serviciilor, am discutat și am stabilit următoarele: există sau nu există?

Există în condiții legale și scopul pentru care există este acesta, deci se justifică, sau nu există și așa mai departe. N-are rost să spun eu că firmele de fapt reprezintă o formă de acoperire și ele au activitate economică simulată și așa mai departe, pentru că indiferent ce aș spune eu, publicul nu va crede, pentru că trăim într-o zonă a teoriei conspirației. În absența informației credibile și autorizate, fake news-ul și teoria conspirației găsesc teren propice.”

Legislația pensiilor militare, modificată de cinci ori în zece ani

Silviu Predoiu: „A apărut din nou inițiativa reformulării legii pensiilor militare. Dacă se reușește acest lucru, acum în 2021, ar fi pentru a treia oară în ultimii 10 ani când se fac schimbări majore. Niciodată nu s-a ajuns cu calculul pensiilor integral până la sfârșit, pentru că au apărut mereu schimbări, în 2010, în 2015 și acum în 2021. În afară de aceste trei, a treia fiind deja anunțată, am avut de două ori modificări nu minore, ci semnificative. Ar fi cinci schimbări. Asta înseamnă orice, numai predictibilitate nu. Și înseamnă orice, numai respect nu.”

„Și înseamnă lipsă de corectitudine, pentru că nu se anunță că schimbăm legea și va fi valabilă pentru cei care intră astăzi, astfel încât să le dai dreptul la o opțiune, să știe asta va fi pensia mea peste 20 sau 25 de ani. Hotărăsc dacă rămân sau nu. Dacă accept sau nu privațiunile. Aceste prevederi vizează oameni care și-au încheiat contractul, care nu mai sunt în teren, care nu mai au ce să facă.”

Disputa MAI – Ministerul Sănătății este mai degrabă una politică

Silviu Predoiu: „Nimeni nu a sesizat o comisie de control și nicio comisie de control nu s-a autosesizat în legătură cu afirmația ministrului Bode că se pune în pericol activitatea unui serviciu și așa mai departe. Mi se pare că este doar o dispută între membrii guvernului. Lecția din toate aceste schimburi de replici din cazul Lehliu, parcă așa e definit de presă, ar trebui să fie că atunci când cineva ia funcția ar trebui să vină cineva de la STS să-i explice cum se folosesc telefoanele Inter-MAI și Guvernamental. Există acolo, în cabinetul fiecărui ministru, o măsuță cu câteva aparate telefonice, care îi permit să ridice receptorul și să spună cu cine dorește. Și să învețe să vorbească între dumnealor. Fiindcă am ajuns tot la vinovatul de servici: la servicii.”

Politicieni foști militari în armată și servicii

Silviu Predoiu: „O să vă împărtășesc două aspecte din experiența mea politică din ultimul an și un pic. Mi se aduce tot timpul aminte că provin din armată și armata reprezintă un sistem bazat pe obediență. Pentru cei care chiar vor să afle, în armată nu există obediență, există respect reciproc și există consultare, iar la sfârșitul fiecărei consultări, cineva își asumă o decizie. Și când și-o asumă, și-o asumă și cu bune și cu rele, nu dă vina pe altcineva. Eu n-am întâlnit niciodată atâta obediență pe câtă am văzut în politică și nu mă refer la Pro România, sau doar la Pro România. Mă refer la ceea ce văd în politică uitându-mă cu alți ochi. Nu există opinie alternativă, am văzut că sunt eliminați din partid pentru opinii diferite față de cele precizate de lideri.”