• O delegație a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Polonia, deputatul George Simion, efectuează o vizită la Varșovia, în perioada 9-11 martie.
  • Din delegație fac parte și deputații Ciprian Titi Stoica, Alin Ilie Coleșa și Dumitru Viorel Focșa.

O delegație a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Polonia, deputatul George Simion, efectuează o vizită la Varșovia, în perioada 9-11 martie. Din delegație fac parte și deputații Ciprian Titi Stoica, Alin Ilie Coleșa și Dumitru Viorel Focșa.

Invitat la televiziunea națională poloneză, TVP Info, George Simion a condamnat în termeni duri agresiunea rusă din Ucraina: „Vladimir Putin continuă politica stalinistă de supunere a statelor pe care le percepe în sfera proprie de interese, din Europa de Est. Este un criminal de război„.

,,Întâlnirea noastră se înscrie în demersul de intensificare a raporturilor dintre București și Varșovia, pe linie conservatoare. Am analizat împreună noi modalități de consolidare a cooperării bilaterale și am condamnat agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei. Vladimir Putin continuă politica stalinistă de supunere a statelor pe care le percepe în sfera proprie de interese. Este un criminal de război”, a declarat liderul AUR, George Simion.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Nu s-a putut spune și despre premierul ungar Viktor Orban că a avut aceeași atitudine, care în ultimele săptămâni a ezitat să condamne ferm acțiunile Federației Ruse în Ucraina.

Ce spune presa maghiară despre prietenia româno-poloneză

Presa maghiară de opoziţie a publicat un articol despre prietenia româno-poloneză, remarcând că „Varşovia ştie că are nevoie şi de un aliat extrem de apropiat în regiune, aşa că s-a mutat rapid şi a schimbat brusc Budapesta cu Bucureşti”.

Poate că cea mai mare lovitură pentru guvernul populist de la Budapesta, precum și o pierdere de prestigiu, este faptul că peste noapte și-a pierdut cel mai puternic aliat, liderii de la Varșovia, care gândesc la fel. Diferența de atitudine față de Rusia și Vladimir Putin înainte de război era umbrită de interdependența lor reciprocă într-o luptă comună cu Uniunea Europeană în numele unei democrații iliberale și neortodoxe, dar acest lucru s-a pierdut în zorii zilei de 24 februarie, odată cu lansarea atacului rusesc asupra Ucrainei.

Ezitările premierului Viktor Orbán și ale ministrului de externe Péter Szijjártó, declarațiile ambigue și izolarea de eforturile internaționale de a spori capacitățile de apărare ale Ucrainei au fost prea mult pentru familia Kaczynski. Războiul actual din vecinătate și amenințarea rusă la granița poloneză au făcut ca guvernul de la Varșovia să înțeleagă imediat că nu se poate aștepta decât la sprijin și protecție din partea alianțelor în care Polonia a devenit membră de bunăvoie – UE și NATO. Oficialii guvernamentali polonezi trebuie să fi fost șocați să-l audă pe Viktor Orbán spunând că „oricine crede că NATO ne va proteja se înșeală”.

Cu toate acestea, Varșovia știe, de asemenea, că are nevoie de un aliat foarte apropiat în regiune, așa că s-a mișcat rapid, înlocuind brusc Budapesta cu Bucureștiul.