• Regimul militar a preluat controlul conturilor bancare ale fundației miliardarului George Soros din Myanmar
  • Fundația este acuzată că acordă sprijin financiar mișcării de nesupunere civilă împotriva grupului militar care controlează guvernul
  • Soros este acuzat că a finanțat protestele împotriva loviturii de stat din Myanmar cu 1,4 milioane de dolari

Regimul militar a preluat controlul conturilor bancare ale fundației Open Society Foundation (OSF) a miliardarului George Soros din Myanmar și a anunțat că va întreprinde acțiuni în justiție împotriva fundației, care este acuzată că a încălcat restricțiile privind activitățile acestor organizații, notează Reuters.

Luni, MRTV controlată de militari, a anunțat că armata a emis mandate de arestare pentru 11 membri ai personalului OSF Myanmar, inclusiv șeful și șeful adjunct al acesteia, sub suspiciunea că acordă sprijin financiar mișcării de nesupunere civilă împotriva grupului militar care controlează guvernul.

Regimul a mai susținut că cel mai mare finanțator privat din lume pentru justiție, guvernanță democratică și drepturile omului nu a reușit să obțină aprobarea de la Departamentul de gestionare a schimbului valutar al Băncii Centrale din Myanmar (CBM) pentru un depozit de 5 milioane USD (7,04 miliarde kiați) cu Banca de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (SMED) din Myanmar în 2018.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Soros, acuzat că a finanțat protestele cu 1,4 milioane de dolari

Fundația este, de asemenea, acuzată că a retras ilegal 1,4 milioane de dolari din contul său de la SMED la o săptămână după preluarea militară din Myanmar, deoarece mișcarea de neascultare civilă a luat avânt în rândul funcționarilor publici din toată țara.

Junta militară a preluat, de asemenea, controlul asupra activelor în valoare totală de 3,81 milioane dolari și 375 milioane kiaturi în conturile bancare OSF la patru bănci private – Kanbawza Bank (KBZ), Ayeyarwady Bank (AYA), SMED și Co-operative Bank (CB), potrivit MRTV.

Armata a declarat că a început să preia controlul asupra tuturor fluxurilor ilegale de bani către OSF Myanmar, spunând că fundația a încălcat legea care stabilește regulile și reglementările pentru organizațiile din țară.