• Georgia plănuise să adere încă din 2014, dar a cedat din cauza presiunilor venite din partea Rusiei.
  • Statul promite că va înainta o solicitare de aderarea la Uniunea Europeană până în 2024.
  • Mişcarea vine după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut aderarea la UE pe fondul invaziei ruse.

Georgia a declarat că urgentează aderarea la UE, după ce Zelenski a semnat deja actele necesare pentru aderarea Ucrainei, zilele trecute, conform Mediafax. Irakli Kobakhidze, preşedintele partidului de guvernământ „Visul Georgian”, a îndemnat UE, în timpul unei conferinţe de presă, „să examineze cererea noastră în mod urgent şi să ia decizia de a acorda Georgiei statutul de candidat la aderarea la UE”.

Se aşteaptă ca Georgia să înainteze cererea joia aceasta. Ţara caucaziană plănuise, iniţial, să aplice în 2014, dar şi-a inversat poziţia pe fondul presiunilor venite din partea opoziţiei ruse, relatează Deutsche Welle.

Kobakhidze, marţi, a declarat că Georgia nu va depune o astfel de cerere de aderare la UE până în 2024, adăugând că „o iniţiativă pripită ar putea fi contraproductivă”. După invazia rusă a Ucrainei, guvernul de la Kiev beneficiază de sprijinul Georgiei, dar ţară refuză să se alăture UE, SUA şi altor naţiuni pentru a impune sancţiuni economice Rusiei.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Ucraina a cerut integrarea „imediată” a Ucrainei la UE

Zelenski a cerut aderarea „imediată” a Ucrainei la Uniunea Europeană și a eliberat prizonieri care s-au oferit să lupte împotriva Rusiei.

Acesta a semnat cererea de aderare la UE, deși mai multe state din Uniune se opun că Ucraina să facă parte din cea mai puternică alianță economică mondială.

Aderarea este o cerere exprimată de mult timp de către Ucraina. Însă, există diverse opinii şi sensibilităţi în UE pe tema extinderii. Ucraina va trimite o cerere oficială, Comisia Europeană urmează să prezinte un aviz oficial, iar Consliul se va pronunţa”, anunţă conducătorul instanţei care reprezintă cele 27 de state membre ale Uniunii.