Georgia urgentează aderarea la UE, după ce Ucraina a făcut același lucru

5680901 25.10.2018 Georgia's parliament speaker Irakli Kobakhidze talks to the media ahead of the presidential elections that will be held on October 28, in Tbilisi, Georgia, October 25, 2018. This year 25 presidential candidates, including former Foreign Minister Salome Zurabishvili and opposition candidate Grigol Vashadze, will compete for votes. Alexander Imedashvily / Sputnik

Georgia a declarat că urgentează aderarea la UE, după ce Zelenski a semnat deja actele necesare pentru aderarea Ucrainei, zilele trecute, conform Mediafax. Irakli Kobakhidze, preşedintele partidului de guvernământ „Visul Georgian”, a îndemnat UE, în timpul unei conferinţe de presă, „să examineze cererea noastră în mod urgent şi să ia decizia de a acorda Georgiei statutul de candidat la aderarea la UE”.

Se aşteaptă ca Georgia să înainteze cererea joia aceasta. Ţara caucaziană plănuise, iniţial, să aplice în 2014, dar şi-a inversat poziţia pe fondul presiunilor venite din partea opoziţiei ruse, relatează Deutsche Welle.

Kobakhidze, marţi, a declarat că Georgia nu va depune o astfel de cerere de aderare la UE până în 2024, adăugând că „o iniţiativă pripită ar putea fi contraproductivă”. După invazia rusă a Ucrainei, guvernul de la Kiev beneficiază de sprijinul Georgiei, dar ţară refuză să se alăture UE, SUA şi altor naţiuni pentru a impune sancţiuni economice Rusiei.

Ucraina a cerut integrarea „imediată” a Ucrainei la UE

Zelenski a cerut aderarea „imediată” a Ucrainei la Uniunea Europeană și a eliberat prizonieri care s-au oferit să lupte împotriva Rusiei.

Acesta a semnat cererea de aderare la UE, deși mai multe state din Uniune se opun că Ucraina să facă parte din cea mai puternică alianță economică mondială.

Aderarea este o cerere exprimată de mult timp de către Ucraina. Însă, există diverse opinii şi sensibilităţi în UE pe tema extinderii. Ucraina va trimite o cerere oficială, Comisia Europeană urmează să prezinte un aviz oficial, iar Consliul se va pronunţa”, anunţă conducătorul instanţei care reprezintă cele 27 de state membre ale Uniunii.

Exit mobile version