- Georgienii votează la niște alegeri parlamentare cruciale, unde partidul Visul Georgian (GD) ar putea obține un nou mandat.
- Ivanishvili a spus că alegerea este între un guvern pentru „poporul georgian” și un „agent străin”.
- Opoziția pro-occidentală vrea să formeze o coaliție pentru a răsturna GD și a relua drumul spre integrarea europeană.
Georgienii s-au îndreptat spre urne pentru alegeri parlamentare cruciale, care ar putea determina dacă Georgia se va îndepărta de orientările sale occidentale de lungă durată pentru a stabili legături mai puternice cu Kremlinul, scrie The Guardian.
Advertisment
Sâmbătă, alegătorii vor decide dacă partidul Visul Georgian (GD), aflat la putere din 2012 și care a dus țara pe o cale conservatoare, mai aproape de Rusia, va obține un nou mandat de patru ani.
GD a fost fondat de miliardarul misterios Bidzina Ivanishvili, care și-a făcut averea în Rusia în anii 1990 și este văzut de mulți, atât prieteni cât și dușmani, ca fiind figura cea mai puternică din Georgia, deși nu a ocupat o funcție publică de mai bine de un deceniu.
Recomandări
Exprimându-și votul sâmbătă dimineața, Ivanishvili, a cărui avere este estimată la 7,5 miliarde de dolari într-o țară cu un PIB de 30 de miliarde de dolari, a spus că alegerile reprezintă o alegere între alegerea unui guvern pentru „poporul georgian” și un „agent al unei țări străine”.
GD a dus o campanie bazată pe acuzații că opoziția pro-occidentală încearcă să tragă Georgia într-un conflict de tip Ucraina. În 2008, Georgia – o țară cu 3,6 milioane de locuitori situată în munții Caucaz – a purtat un război cu Rusia care a durat cinci zile, dar a lăsat cicatrici adânci, iar invazia Rusiei în Ucraina a făcut ca unii din țară să fie precauți față de posibilele consecințe ale provocării Rusiei prin apropierea de vest.
Partidul a fost, de asemenea, acuzat de critici că plănuiește să orienteze țara spre un regim autoritar, după ce Ivanishvili a promis să interzică toate partidele de opoziție majore și să elimine legiuitorii opoziției dacă partidul său va fi reales.
„Guvernul se angajează deschis să transforme Georgia într-un stat cu un singur partid – o mișcare fără precedent în istoria modernă a Georgiei”, a declarat Tina Khidasheli, președinta organizației neguvernamentale Civic Idea și fost ministru al apărării.
În fața secțiilor de votare din centrul Tbilisi, unii alegători au răspuns acestui sentiment.
„Aceasta este cea mai importantă zi din istoria noastră modernă, situația este foarte periculoasă”, a spus Mariam Khvedelidze, o studentă de 23 de ani care a votat pentru Salvarea Georgiei, un bloc de opoziție centrat în jurul partidului lui Mikheil Saakashvili, fostul președinte aflat în închisoare sub acuzații de abuz de putere pe care aliații săi le consideră motivate politic.
Sprijinul pentru grupurile de opoziție pro-occidentale provine în general din rândul alegătorilor urbani și tineri, care își imaginează viitorul politic alături de UE.
„Democrația noastră și viitorul în Europa sunt în joc. Nu ne putem transforma în păpuși ale Kremlinului”, a adăugat Khvedelidze.
Însă alți georgieni au spus că au votat pentru partidul de guvernământ, crezând că este singura forță care poate menține țara departe de războiul cu Rusia.
„În acest moment, avem nevoie de stabilitate și relații prietenoase cu Moscova”, a spus Elene Kiknadze, o femeie de 74 de ani. Votând pentru GD, Kiknadze a spus că ar asigura de asemenea păstrarea „tradițiilor” Georgiei, referindu-se la valorile sale conservatoare, inclusiv opoziția față de drepturile persoanelor LGBTQ+. „Lăsați Europa să aibă libertățile ei. Nu avem nevoie de parade gay în această țară”, a adăugat ea.
Guvernul georgian de la putere, aliniat cu biserica ortodoxă profund conservatoare și influentă, a căutat să mobilizeze sentimentele anti-liberale prin campanii pe baza „valorilor familiale” și prin criticarea a ceea ce prezintă ca excese occidentale.
În vară, parlamentul a adoptat legislația care impune restricții ample asupra drepturilor LGBTQ+, o mișcare pe care criticii o compară cu legile adoptate în Rusia vecină, unde autoritățile au implementat o serie de măsuri represive împotriva minorităților sexuale.
Opoziția notoriu divizată a Georgiei a încercat să se unească formând patru blocuri pro-europene, care au susținut toate Carta Georgiană, o inițiativă propusă de președinta pro-occidentală, Salome Zourabichvili, care îndeamnă la prevenirea formării unei coaliții de către GD și menținerea sa la putere.
Cele patru blocuri au promis să formeze un guvern de coaliție pentru a răsturna GD de la putere și a readuce Georgia pe drumul spre aderarea la UE. „Sunt încrezătoare că georgienii vor alege un viitor european”, a spus Tinatin Bokuchava, lidera celui mai mare partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită (UNM).
UE a acordat Georgiei statut de candidat la aderare anul trecut, dar a suspendat aplicația sa în răspuns la o controversată lege a „agenților străini” care a fost adoptată în mai, cerând mass-media și ONG-urile care primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din străinătate să se înregistreze ca „agenți ai influenței străine”.
Legea, care a declanșat săptămâni de proteste în masă în primăvara acestui an, a fost etichetată drept o „lege rusă” de către criticii săi, care o compară cu legislația introdusă de Kremlin cu un deceniu mai devreme pentru a reduce la tăcere dissentul politic în mass-media și în alte domenii.
ONG-urile independente au avertizat că GD va încerca să submineze alegerile parlamentare, bazându-se pe „resursele administrative” – un termen umbrelă care include presiunea asupra angajaților statului de a vota și oferirea de ajutoare financiare alegătorilor din zonele rurale.
Sâmbătă dimineața, mai multe videoclipuri care au circulat online păreau să arate umplerea buletinelor de vot și intimidarea alegătorilor în diverse secții de votare din Georgia. „Raportăm zeci, dacă nu sute, de încălcări electorale care au loc în întreaga țară”, a scris UNM pe X.
Este greu de prezis rezultatul alegerilor, având în vedere absența unor sondaje de încredere. Sondajele sponsorizate de partidul de guvernământ prezic o victorie copleșitoare pentru GD, în timp ce mass-media simpatizantă cu părțile opuse a publicat sondaje rivalizatoare, cu radiodifuzori pro-oppoziție care prezic că partidul de guvernământ își va pierde majoritatea.
Observatorii sunt de acord în general că GD va deveni cel mai mare partid, dar ar putea să nu reușească să obțină o majoritate și să aibă dificultăți în a forma un guvern, toate celelalte blocuri refuzând să colaboreze cu acesta.
Opoziția a avertizat că partidul de guvernământ ar putea încerca să manipuleze rezultatele, ceea ce ar putea declanșa proteste în masă, urmate probabil de o reacție polițienească dură.
„Nu mă aștept ca georgienii să tolereze frauda electorală. Oamenii nu vor rămâne pasivi în timp ce viitorul lor le este furat”, a spus lidera opoziției, Bokuchava.
Citește și
- Iranul ridiculizează atacurile „slabe” ale Israelului, în timp ce extremiștii cer represalii
- Obsesia pentru un chatbot din „Game of Thrones” a dus la moartea tragică a unui copil de 14 ani
- Timpul de calitate este esențial în relația dintre un părinte și un copil. Ce spun experții despre activitățile comune
Partenerii noștri