Germania a anunțat că va oferi Ucrainei un nou ajutor militar de 1,4 miliarde de euro, în timpul vizitei lui Zelenski

Aflat în Berlin, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat că vrea încheierea războiului până în 2025, iar planul pentru victoria Ucrainei conține pașii concreți prin care se poate ajunge la pace. Din Germania, se anunță și un nou pachet militar pentru Kiev, de 1,4 miliarde de euro, în care sunt incluse sisteme antiaeriene IRIS-T, obuziere, blindate, drone și muniție.

Civili ucraineni au fost ucişi în noaptea de joi spre vineri în atacuri ruse în regiunea Odesa. Secretarul de Stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu omologul rus Serghei Lavrov la un summit.

„Germania este cel mai puternic susținător militar al Ucrainei din Europa”, a declarat Scholz, care l-a primit pe Zelenski la finalul turneului liderului ucrainean în capitalele europene din această săptămână. „Va rămâne așa”, a adăugat Scholz. „Pot să vă asigur de asta”.

Ajutorul militar în valoare totală de 1,4 miliarde de euro a fost obținut din diverse surse, inclusiv din fonduri federale neutilizate și din inițiative internaționale de strângere de fonduri. Scholz a declarat vineri că Belgia, Danemarca și Norvegia au contribuit, de asemenea, la furnizarea noului ajutor.

Zelenski s-a aflat la Berlin pentru a-i prezenta lui Scholz planul său de victorie și pentru a-l convinge să acorde un ajutor militar suplimentar, pe care liderul ucrainean îl consideră necesar pentru a forța Kremlinul să intre în negocieri de pace. În ultimele 24 de ore, Zelenski s-a întâlnit și cu liderii Regatului Unit, Franței și Italiei, precum și cu noul secretar general al NATO.

Exit mobile version