- Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a acuzat Rusia că își pune în pericol securitatea europeană.
- Nava, cu o lungime de 274 m și încărcată cu aproximativ 99.000 de tone de petrol, a fost remorcată spre o zonă mai sigură.
- Nu au fost detectate scurgeri de petrol în urma incidentului.
Autoritățile germane au declarat că un petrolier blocat în apele germane aparține „flotei fantomă” a Rusiei, despre care Berlinul spune că este folosită pentru a evita sancțiunile, scrie BBC.
Advertisment
Autoritățile maritime germane (CCME) au declarat că nava sub pavilion panamez, cunoscută sub numele de Eventin, a pierdut puterea și direcția, ceea ce înseamnă că au fost trimise remorchere pentru a asigura nava. Ministrul german de externe Annalena Baerbock a dat vina pe Moscova, acuzându-l pe președintele rus Vladimir Putin că „eludează” sancțiunile și amenință securitatea europeană prin „desfășurarea nemiloasă a unei flote de petroliere ruginite”.
SUA, Regatul Unit și UE au impus sancțiuni asupra industriei petroliere ruse în urma invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022. În primul său raport privind petrolierul aflat în derivă în apele germane, CCME a declarat că nava avea 274 m lungime și 48 m lățime, transportând aproximativ 99.000 de tone de petrol. Autoritățile maritime germane au declarat că petrolierul plutea în derivă cu viteză redusă în apele de coastă ale Mării Baltice, la nord de insula germană Rügen. O echipă de specialiști formată din patru persoane a fost coborâtă pe navă cu elicopterul pentru a stabili legăturile de remorcare, care au fost fixate. Trei remorchere au preluat controlul „navei avariate” care este „incapabilă de manevră”. Autoritățile maritime au declarat vineri seara că nu au fost detectate scurgeri de petrol.
Recomandări
Autoritățile au declarat că convoiul de remorchere care lucra la salvarea Eventin rămăsese la nord de Rügen și se deplasa spre est „încet”, cu aproximativ 2,5 km pe oră. CCME a declarat că a luat măsuri de siguranță având în vedere marea agitată, deoarece în zona în care se află nava se înregistrau valuri de 2,5 m înălțime și rafale de vânt mai puternice. Deși nava poartă pavilion panamez, autoritățile germane au dat vina pe Rusia pentru incident.
„Rusia pune în pericol securitatea noastră europeană nu numai prin războiul său ilegal de agresiune împotriva Ucrainei, ci și prin cabluri secționate, geamanduri de frontieră deplasate, campanii de dezinformare, bruiaje GPS și, după cum am văzut, petroliere dărăpănate”, a afirmat Ministrul german de Externe într-o declarație.
În decembrie anul trecut, Uniunea Europeană a declarat că lucrează la măsuri care includ sancțiuni pentru a viza „flota fantomă a Rusiei, care amenință securitatea și mediul, finanțând în același timp bugetul de război al Rusiei”. Observațiile blocului european au venit după ce cablurile submarine din Marea Baltică au fost avariate de o navă suspectă, despre care UE crede că face parte din flota fantomă a Rusiei. Măsura a fost un nou pas făcut de țările occidentale pentru a lovi industria petrolieră a Kremlinului, ca răspuns la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.
Flota fantomă, sau flota întunecată, este denumirea dată navelor învechite care navighează „fără asigurarea occidentală standard a industriei, au o proprietate opacă, își schimbă frecvent numele și pavilionul de înregistrare și, în general, operează în afara reglementărilor maritime”, potrivit Atlantic Council. Ultimul incident din Marea Baltică survine în timp ce Washingtonul și Londra și-au unit eforturile pentru a sancționa direct companiile energetice Gazprom Neft și Surgutneftegas.
Departamentul american al Trezoreriei a declarat că a sancționat 183 de nave care „fac parte din flota fantomă, precum și petroliere deținute de operatori de flotă cu sediul în Rusia”.
Citește și
- China marchează cea de-a 5-a aniversare de la primul deces cauzat de COVID-19. Evenimentul a trecut neobservat, fără comemorări oficiale
- Nvidia critică noile restricții de export de cipuri impuse de Administrația Biden. Vor afecta computerele din întreaga lume și nu vor îmbunătăți securitatea națională
- Mel Gibson începe producția pentru o continuare a filmului său din 2004, intitulată „The Resurrection Of The Christ”
Partenerii noștri