• Germania a acuzat vineri Rusia că pune în pericol securitatea Europei cu cereri care amintesc de Războiul Rece.
  • Liderii occidentali au sosit la o Conferinţă de Securitate de la München, care va fi dominată de criza din Ucraina.
  • Antony Blinken a spus Naţiunilor Unite să se aştepte la o ofensivă în „zilele următoare”.

Germania a acuzat vineri Rusia că pune în pericol securitatea Europei cu cereri care amintesc de Războiul Rece, în vreme ce liderii occidentali au sosit la o Conferinţă de Securitate de la München, care va fi dominată de criza din Ucraina. Înaintea ceremoniei de deschidere a conferinţei anuale, care se va desfăşura pe perioada a trei zile, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că Moscova trebuie să arate paşi serioşi către retragere.

Cu o desfăşurare fără precedent de trupe la graniţa cu Ucraina şi cerinţele Războiului Rece, Rusia contestă principiile fundamentale ale ordinii de pace europene”, a spus Baerbock într-un comunicat.

Înainte de a călători la München, în Germania, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus Naţiunilor Unite să se aştepte la o ofensivă în „zilele următoare”, probabil precedată de un pretext pentru a justifica o acţiune militară.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Unii s-au temut că un astfel de moment a sosit joi, când o creştere a bombardamentelor pe linia frontului a deteriorat o grădiniţă din estul Ucrainei, iar separatiştii susţinuţi de ruşi au acuzat Kievul pentru escaladarea ostilităţilor.

Rusia a negat, totuşi, orice plan de invazie. În schimb, Kremlinul a mai spus că ar putea fi forţat să răspundă militar dacă Washingtonul nu îndeplineşte anumite cerinţe de securitate. Moscova a refuzat până acum să participe la reuniunea de la Munchen, dar Statele Unite au spus că Blinken se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său rus, Serghei Lavrov, cu condiţia să nu aibă loc nicio invazie până atunci.

Este o pierdere faptul că Rusia nu profită de această oportunitate”, a spus Baerbock. Ea a adăugat că evenimentul oferă o şansă „de a discuta despre cum putem încă contracara logica ameninţărilor cu violenţa şi escaladarea militară cu logica dialogului”.

Trupele ruse au înconjurat graniţele Ucrainei, în timpul confruntării dintre Kremlin şi Occident din cauza expansiunii NATO în Europa de Est.