• Germania va lua măsuri de urgenţă pentru a-şi asigura aprovizionarea în faţa recentelor reduceri ale livrărilor de gaze ruseşti.
  • Guvernul intenţionează să propună reducerea consumului industrial în schimbul unei compensaţii financiare.
  • Umplerea instalaţiilor de stocare va fi prioritară în faţa iernii.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, pregăteşte noi măsuri de reducere a consumului de gaze, ţinând cont de reducerile fluxurilor din Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

Potrivit unui plan întins pe cinci pagini, obţinut de agenţia de presă Dpa, „consumul de gaz trebuie să scadă în continuare”, înainte să apară probleme pentru iarnă.

„Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie să se folosească mai puţin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult”, a explicat ministerul german al Economiei într-un comunicat, citat de AFP.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Plafonarea temperaturii de încăzire în locuinţe

Pentru a încuraja stocarea gazelor în timpul verii, în ciuda preţurilor ridicate, guvernul german intenţionează să ofere stimulente pentru reducerea consumului de gaze industriale, în schimbul unei compensaţii financiare.

Este de aşteptat să fie pusă la dispoziţie o linie de credit de 15 miliarde de euro. Planul lui Habeck, al Partidului Verzilor, prevede şi o utilizare mai mare a centralelor pe cărbune, pentru a contracara fluxul mai scăzut de gaz rusesc.

„Trebuie să fim sinceri, acest lucru înseamnă mai multe centrale electrice pe cărbune pentru o perioadă de tranziție. Este amar, dar în această situaţie este necesar să reducem consumul de gaze”, a declarat ministrul, membru ecologist al coaliţiei guvernamentale de centru-stânga din Germania.

De asemenea, ministrul a emis ipoteza unor măsuri de reducere a consumului de gaz în gospodărie, precum plafonarea temperaturii de încălzire în locuinţe.