• Germania a criticat activitățile israeliene de colonizare în Cisiordania.
  • Palestinii au declarat că victoria lui Biden este „o oportunitate”.
  • Trump a oferit susținere puternică Israelului.

Germania recomandă Israelului să evite acţiunile unilaterale, în contextul schimbării Administraţiei SUA. Germania critică activităţile israeliene de colonizare în Cisiordania.

Guvernul Germaniei a recomandat, marţi, evitarea acţiunilor unilaterale care ar putea afecta procesul de pace dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană, în contextul planurilor israeliene privind construcţii în zone disputate din Ierusalimul de Est.

„Acţiunile unilaterale nu vor fi de folos în această situaţie deja dificilă. Nu trebuie închise deloc uşile, în contextul evoluţiilor politice din Statele Unite”, a declarat Heiko Maas, ministrul german de Externe, în cursul unei întrevederi cu omologul său palestinian, Riyad al-Maliki.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Anterior, Biroul lui Heiko Maas a criticat licitaţiile organizate de Israel pentru construirea unor noi locuinţe în zone disputate din Ierusalimul de Est. „Acest lucru ar transmite semnalul greşit, în momentul nepotrivit”, a subliniat Biroul ministrului german de Externe, potrivit agenţiei Associated Press.

Heiko Maas a precizat că Joseph Biden, preşedintele-ales al SUA, este de acord cu poziţia Germaniei că soluţia coexistenţei a două state, israelian şi palestinian, trebuie să fie baza negocierilor în procesul de pace.

Riyad al-Maliki, ministrul de Externe al Autorităţii Palestiniene, a declarat că victoria lui Joseph Biden în SUA reprezintă „o oportunitate”. „Vrem să profităm de această fereastră de oportunitate pentru a deschide o nouă pagină. Noi am suferit enorm, în Palestina, din cauza politicilor lui Donald Trump”, a afirmat Riyad al-Maliki.

Preşedintele Donald Trump a oferit susţinere puternică Israelului. Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, a tolerat activităţile israeliene de colonizare în teritoriile palestiniene şi a facilitat acorduri de pace între ţări arabe şi Israel, spre nemulţumirea liderilor palestinieni.