• Berlinul va recunoaște eșecurile comise în timpul atacului de la Jocurile Olimpice din 1972, ca parte a acordului încheiat cu rudele israelienilor uciși, după ce oferta inițială de despăgubire a fost respinsă.
  • Toți cei nouă ostatici și un ofițer de poliție din Germania de Vest au murit în timpul unei încercări de salvare a forțelor germane.
  • Atacatorii sperau să forțeze eliberarea prizonierilor palestinieni deținuți de Israel, precum și a doi extremiști de stânga aflați în închisorile din Germania de Vest.

Germania a confirmat vineri că familiile celor 11 sportivi israelieni uciși de teroriștii palestinieni la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972 vor primi despăgubiri în valoare totală de 28 de milioane de euro. Cifra – care include plățile deja efectuate – fusese raportată anterior de presa germană și israeliană, dar nu fusese comunicată oficial de către guvern.

Este o creștere semnificativă față de oferta inițială de 10 milioane de euro (10 milioane de dolari) oferită familiilor înainte de cea de-a 50-a aniversare a atacului, care va fi comemorată luni.Ca parte a unui acord cu familiile, Germania a fost de acord să recunoască eșecurile pe care autoritățile le-au făcut la vremea respectivă și să permită istoricilor germani și israelieni să revizuiască evenimentele din jurul atacului.

Membri ai grupului terorist palestinian Septembrie Negru au pătruns în Satul Olimpic, au ucis doi atleți din echipa națională a Israelului și au luat ostatici alți nouă pe 5 septembrie 1972. Atacatorii sperau să forțeze eliberarea prizonierilor palestinieni deținuți de Israel, precum și a doi extremiști de stânga aflați în închisorile din Germania de Vest.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Toți cei nouă ostatici și un ofițer de poliție din Germania de Vest au murit în timpul unei încercări de salvare a forțelor germane. Rudele sportivilor acuză Germania că nu a reușit să securizeze Satul Olimpic, că a refuzat ajutorul israelian și că a ratat apoi operațiunea de salvare.

Imediat după atac, Germania a efectuat plăți către rudele victimelor în valoare de aproximativ 2 milioane de euro sau dolari, potrivit Ministerului de Interne al țării. În 2002, rudele supraviețuitoare au primit încă 3 milioane de euro, a anunțat agenția de presă germană dpa.