• Scholz a afirmat că atacurile cibernetice provin în principal din Rusia, iar China contribuie ocazional la aceste amenințări.
  • Două cabluri submarine de fibră optică au fost deteriorate în Marea Baltică. Incidentul a stârnit suspiciuni de sabotaj, ceea ce a intensificat îngrijorările legate de securitate.
  • Echipajul unei nave rusești a tras asupra unui elicopter al Bundeswehr. Incidentul s-a petrecut în Marea Baltică și a fost raportat de agenția de presă germană DPA.

Securitatea cibernetică și infrastructura din Germania sunt „grav amenințate” de adversari străini precum Rusia și China, a declarat miercuri cancelarul Olaf Scholz în Bundestag, conform POLITICO.

Principalele Surse ale Amenințărilor

După cum știm cu toții, principalele cauze ale atacurilor de acest tip care ne afectează securitatea cibernetică provin din Rusia”, a declarat Scholz în Bundestag. „Și, desigur, din când în când vin și din China. Iar acest lucru nu ar trebui să fie ascuns”.

Statele Unite au declarat marți seară că o piraterie informatică chineză majoră a furnizorilor globali de telecomunicații este „în desfășurare”. De asemenea, au existat perturbări în urma deteriorării a două cabluri submarine de fibră optică în Marea Baltică, care au stârnit suspiciuni de sabotaj.

Recomandări

BOX OFFICE-UL DE WEEKEND
ROMÂNIA E ÎN TOP
ÎN CE INVESTEȘTE MUSK?
CUM SĂ SPUI NU?
E GATA RO DE EV-URI?
CARE-I TRENDUL?

Într-un incident separat, echipajul unei nave rusești ar fi tras cu muniție de semnalizare asupra unui elicopter al Bundeswehr din Marea Baltică, potrivit unui raport al agenției de presă germane DPA.

„Trebuie să depunem eforturi mari pentru a ne înarma împotriva unor astfel de atacuri”, a declarat Scholz când a fost întrebat despre incidentele recente. „Autoritățile de securitate trebuie, de asemenea, să încerce să clarifice cât mai multe dintre acestea și să le împiedice să continue”.

Șeful serviciului de informații externe al Germaniei a avertizat săptămâna trecută că oficiali de rang înalt din Ministerul Apărării al Rusiei se îndoiesc că țările NATO vor adera la o clauză de apărare reciprocă înscrisă în tratatul NATO.

Moscova ar putea, de exemplu, să organizeze o intervenție limitată sub pretextul protejării minorităților ruse din teritoriile aliate NATO – testând astfel durabilitatea așa-numitului articol 5, în speranța că ar duce la colapsul alianței.

Întrebat despre negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, Scholz a spus că deciziile nu pot fi luate „peste capul Ucrainei”, ci că este de datoria Kievului să analizeze cum ar trebui să se desfășoare lucrurile – „în conversație cu cei mai buni prieteni și aliați ai săi”.

Având în vedere intervenția sa diplomatică solo care a implicat o conversație telefonică de o oră cu președintele rus Vladimir Putin, politicianul de centru-stânga a adăugat: „Președintele rus nu a arătat că dorește să facă ceva în direcția păcii”.

Citește și