• Germania și-a concediat șeful securității cibernetice din cauza unor presupuse legături cu o companie deținută de Rusia.
  • Arne Schönbohm a fost eliberat din funcția de președinte al Oficiului Federal German pentru Securitatea Informatică.
  • Germania se confruntă cu îngrijorarea tot mai mare că ar putea fi ținta unor atacuri cibernetice rusești.

Germania și-a concediat șeful securității cibernetice din cauza unor presupuse legături cu o companie deținută de Rusia. Arne Schönbohm a fost eliberat din funcția de președinte al Oficiului Federal German pentru Securitatea Informatică, a relatat Der Spiegel.

Controversa a ieșit în evidență atunci când legăturile lui Schönbohm cu Protelion, o firmă de securitate cibernetică cunoscută anterior sub numele de Infotecs, au fost prezentate la televiziune de către jurnalistul german Jan Böhmermann.

Compania rusă Infotecs, care dorește să ne protejeze infrastructura critică de atacurile cibernetice rusești, lucrează cu serviciile de informații rusești”, a spus Böhmermann în cadrul intervenției televizate.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Protelion a fost fondată sub numele de Infotecs la începutul anilor 1990 de Andrey Chapchaev, un fost inginer KGB care a fost onorat de președintele rus Vladimir Putin. Schönbohm a fost membru fondator al unui grup de lobby denumit Cyber Security Council Germany, care enumeră Protelion ca fiind unul dintre membrii săi. Consiliul pentru securitate cibernetică din Germania a reacționat la spotul de televiziune prin rezilierea calității de membru al Protelion, negând în același timp orice influență rusă.

Încrederea publică necesară în neutralitatea și imparțialitatea conducerii sale în calitate de președinte al celei mai importante agenții germane de securitate cibernetică a fost afectată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Interne, Nancy Faeser.

Böhmermann nu l-a acuzat pe Schönbohm că ar fi menținut legături cu organizația, dar se pare că acesta a participat la petrecerea de aniversare a 10 ani a Consiliului pentru Securitate Cibernetică din Germania, în septembrie.

Germania se confruntă cu îngrijorarea tot mai mare că ar putea fi ținta unor atacuri cibernetice rusești, deoarece furnizează echipamente militare Ucrainei, inclusiv piese de schimb pentru Mig-urile ucrainene, arme antitanc și vehicule de luptă. Săptămâna trecută, Germania a anunțat că va livra Ucrainei patru sisteme antiaeriene IRIS-T, care pot fi folosite pentru a se apăra împotriva atacurilor cu drone.