• Decizia vine în contextul în care Rusia a declarat că dorește să fie plătită în ruble și a amenințat că va întrerupe livrările dacă cererea sa nu va fi satisfăcută.
  • Ministrul german al economiei a declarat că această etapă de avertizare are un caracter preventiv și va însemna o monitorizare sporită a livrărilor de gaze.
  • Rusia este un element central în sistemul energetic global. Este cel mai mare exportator de petrol din lume, reprezentând aproximativ 8% din piața globală.

Germania a emis un „avertisment timpuriu” cu privire la posibile penurii de gaze naturale, după ce Rusia a declarat că dorește să fie plătită în ruble și a amenințat că va întrerupe livrările dacă cererea sa nu va fi satisfăcută.

Într-o conferință de presă, susținută miercuri la Berlin, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că această etapă de avertizare are un caracter preventiv și va însemna o monitorizare sporită a livrărilor de gaze.

Declanșând primul din cele trei niveluri de criză, anunțul de miercuri nu prevede, încă, restricții de aprovizionare din partea guvernului. Habeck a făcut apel la companii și consumatori să folosească gazul cu moderație. Potrivit lui Habeck, depozitele germane de gaze sunt, în prezent, pline până la 25% din capacitate.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

„În prezent, nu există penurie de aprovizionare”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck. „Cu toate acestea, trebuie să luăm măsuri suplimentare de precauție pentru a fi pregătiți pentru orice escaladare din partea Rusiei”.

Temerile că Rusia ar putea pune capăt livrărilor de gaze către Germania au apărut după ce președintele rus, Vladimir Putin, a cerut ca țările „neprietenoase” să înceapă să plătească pentru gazele naturale cu ruble, în loc de dolari americani sau euro, așa cum s-a convenit în contractele lor de furnizare. Germania, cel mai mare client de energie al Rusiei în Europa, a respins directiva lui Putin drept „șantaj”.

„O plată cu ruble nu este acceptabilă”, a declarat, luni, ministrul german al economiei, Robert Habeck, adăugând că „nu vom fi divizați, iar răspunsul statelor G7 este lipsit de ambiguitate: contractele vor fi respectate”.

Rusia este un element central în sistemul energetic global. Este cel mai mare exportator de petrol din lume, reprezentând aproximativ 8% din piața globală.

Rusia furnizează Europei 45% din gazele naturale, 45% din cărbune și 25% din petrol. În 2019, înainte ca pandemia de Covid-19 să deprime prețurile, veniturile din petrol și gaze naturale reprezentau 40% din bugetul federal al țării.

În 2021, petrolul și gazele naturale au reprezentat aproape jumătate din totalul exporturilor de bunuri ale Rusiei.