Germania, Polonia și Suedia expulzează diplomaţi ruși, ca reacţie la o decizie similară a Moscovei

Sursa foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia
  • Germania, Polonia şi Suedia expulzează diplomaţi ruşi, ca reacţie la o decizie similară a Rusiei.
  • MAE german: „Un diplomat rus a fost declarat persona non grata”.
  • Rusia a expuzat vineri diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participare la protestele opoziţiei ruse.

Germania, Polonia şi Suedia au anunţat, luni seară, expulzarea unor diplomaţi din Rusia, ca reacţie la o decizie similară a Administraţiei Vladimir Putin, pe fondul tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Moscova.

„Un diplomat rus a fost declarat persona non grata. Este vorba de o reacţie a Guvernului Germaniei la decizia Federaţiei Ruse din 5 februarie de a expulza mai mulţi diplomaţi UE, o decizie nejustificată (…)”, a comunicat, prin Twitter, Ministerul german de Externe.

Polonia şi Suedia au anunţat expulzarea a câte unui diplomat rus, potrivit postului german N-TV.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a aflat în timpul vizitei la Moscova că Rusia a decis expulzarea unor diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participare la protestele opoziţiei ruse. Oficialul UE a declarat că a aflat de pe reţele de socializare online despre expulzări, în timp ce discuta cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Comisia Europeană a comunicat că vizita lui Josep Borrell Fontelles la Moscova a fost „necesară” în pofida tensiunilor bilaterale.

„Nu oficialii ruşi au fost iniţiatorii distrugerii relaţiilor bilaterale”, a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că Uniunea Europeană „nu este un partener de încredere”.

Administraţia Vladimir Putin a declarat vineri personae non gratae diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participare la mitinguri „ilegale” organizate de opoziţie pe 23 ianuarie în oraşele Moscova şi Sankt-Petersburg.

Uniunea Europeană a condamnat cu fermitate decizia Rusiei. „Josep Borrell Fontelles a aflat în timpul întâlnirii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, că trei diplomaţi europeni vor fi expulzaţi din Rusia. A condamnat cu fermitate decizia şi a respins acuzaţiile privind desfăşurarea de activităţi incompatibile cu statutul de diplomaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

„Este o decizie nejustificată, o nouă imagine despre situaţia statului de drept în Rusia”, a reacţionat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat, la rândul său, decizia Rusiei. „Referitor la cazul Alexei Navalnîi, condamn cu cea mai mare fermitate tot ce s-a întâmplat până acum, otrăvirea, condamnarea judiciară şi, astăzi, expulzarea diplomaţilor german, polonez şi suedez decisă de Rusia”, a afirmat vineri Emmanuel Macron.