- Germania creează o listă cu adăposturi pentru civili, în contextul tensiunilor cu Rusia.
- Va fi lansată o aplicație pentru localizarea rapidă a acestora.
- Măsurile vin pe fondul creșterii activităților de spionaj rusești.
Germania întocmește o listă cu locații subterane care ar putea oferi adăpost de urgență civililor, a anunțat ministerul de interne, într-un context de tensiuni crescute cu Rusia, scrie The Guardian.
Advertisment
Această listă va include stații de metrou, parcări subterane, dar și clădiri de stat sau proprietăți private, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. De asemenea, va fi realizat un director digital al adăposturilor și adăposturilor de urgență, pentru ca oamenii să le poată localiza rapid printr-o aplicație mobilă planificată. Oamenii vor fi încurajați să își creeze adăposturi protejate în propriile locuințe, transformând subsolurile sau garajele, a adăugat purtătorul de cuvânt la o conferință de presă.
Acesta a refuzat să ofere un termen, menționând că este un proiect amplu care va dura ceva timp și va implica Oficiul pentru Protecția Civilă și Asistența în Situații de Urgență, precum și alte autorități.
Recomandări
Germania, cu o populație de 84 de milioane de locuitori, dispune în prezent de 579 de adăposturi subterane, majoritatea din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și al Războiului Rece, care pot adăposti 480.000 de persoane, în scădere față de aproximativ 2.000 de adăposturi existente anterior.
Purtătorul de cuvânt a precizat că principalele puncte ale acestui plan au fost convenite într-o conferință a oficialilor de rang înalt din luna iunie, iar un grup special se ocupă de această problemă.
De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, din 2022, temerile privind posibilitatea ca Moscova să vizeze alte state membre NATO au crescut. În luna octombrie, șefii serviciilor de informații din Germania au avertizat că Rusia ar putea fi capabilă să lanseze un atac asupra alianței militare până în 2030.
Oficialii germani afirmă că țara se confruntă deja cu o creștere semnificativă a activităților de spionaj și sabotaj din partea Rusiei. Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a declarat că conflictul din Ucraina are trăsături ale unei „rase mondiale” și nu a exclus posibilitatea unor lovituri asupra țărilor occidentale.