• Germania a recunoscut oficial că a comis un genocid în timpul ocupării Namibiei din era colonială
  • Colonizatorii germani au ucis zeci de mii de oameni în timpul masacrelor de la începutul secolului al XX-lea
  • Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, este aşteptat să călătorească în Namibia pentru a îşi cere oficial scuze

Germania a recunoscut oficial că a comis un genocid în timpul ocupării Namibiei din era colonială şi a anunţat că va sprijini financiar ţara, informează BBC.

Colonizatorii germani au ucis zeci de mii de oameni în timpul masacrelor de la începutul secolului al XX-lea.

Ministrul de Externe Heiko Maas a recunoscut vineri asasinatele ca fiind genocid.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Având în vedere responsabilitatea istorică şi morală a Germaniei, vom cere iertare Namibiei şi descendenţilor victimelor”, a declarat el.

Maas a adăugat că Germania va sprijini, într-un „gest de recunoaştere a suferinţei imense cauzate victimelor”, dezvoltarea ţării printr-un program în valoare de peste 1,1 miliarde de euro.

Fondurile vor fi plătite pe o perioadă de 30 de ani şi vor viza infrastructura, asistenţa medicală şi programe de formare pentru comunităţile afectate.

Un purtător de cuvânt al guvernului namibian a declarat pentru AFP că decizia Germaniei este „un prim pas bun în direcţia potrivită”.

Cu toate acestea, unii lideri tradiţionali au refuzat să susţină acordul şi şi-au exprimat criticile faţă de oferta Germaniei.

Ce s-a întâmplat în timpul genocidului

Declaraţia de vineri a venit după cinci ani de negocieri cu Namibia, care a fost sub ocupaţie germană în perioada 1884-1915, cunoscută în acea perioadă ca Africa Orientală Germană.

Evenimentele de la începutul secolului al XX-lea au fost descrise de istorici ca „genocidul uitat”. ONU defineşte genocidul ca o serie de acte, inclusiv uciderea, comise cu intenţia de a distruge, în totalitate sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios.

Uciderile au început în 1904, după rebeliunea Herero şi Nama asupra deciziei Germaniei de a confisca pâmănturile şi vitele.

Şeful administraţiei militare de acolo, Lothar von Trotha, a emis un ordin de exterminare.

Oricine a fost găsit încercând să se întoarcă pe pământul lor a fost fie ucis, fie pus în lagărele de concentrare. Numărul morţilor a fost de zeci de mii, deşi nu există o cifră exactă.

Atrocităţile au afectat mult timp relaţiile dintre Germania şi Namibia, existând ani de negocieri între cele două guverne cu privire la modul de reconciliere.

Este de aşteptat ca ministrul german de externe să semneze luna viitoare o declaraţie în capitala Windhoek, urmând ca aceasta să fie ratificată de parlamentele fiecărei ţări.

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, este aşteptat să călătorească în Namibia pentru a îşi cere oficial scuze.