Germania retrage Gazprom de pe piaţă şi face rost de gaze naturale: „Pasul a fost necesar pentru a asigura aprovizionarea cu energie a naţiunii”

Gazprom se plânge că nu mai poate livra gazul promis din cauza Ucrainei
  • Germania va naţionaliza importatorul de gaze Sefe, cunoscut anterior sub numele de Gazprom Germania, a anunţat luni Ministerul Economiei.
  • Pasul a fost necesar pentru a asigura aprovizionarea cu energie a naţiunii, a declarat ministerul.
  • După Uniper, Sefe este a doua companie germană care a fost naţionalizată ca urmare a crizei energetice declanşate de războiul din Ucraina.

Germania va naţionaliza importatorul de gaze Sefe, cunoscut anterior sub numele de Gazprom Germania, a anunţat luni Ministerul Economiei, într-o măsură menită să protejeze compania de faliment şi să forţeze Rusia să iasă din acţionariat, scrie Reuters.

Sefe a fost abandonată de compania rusă Gazprom la începutul acestui an şi pusă sub tutela statului german în aprilie. De atunci, a primit aproape 10 miliarde de euro (10,3 miliarde de dolari) în linii de credit susţinute de stat.

Pasul a fost necesar pentru a asigura aprovizionarea cu energie a naţiunii, a declarat ministerul, în condiţiile în care Sefe este ameninţată de insolvenţă după ce o scădere a importurilor ruseşti i-a provocat pierderi de miliarde de euro, în timp ce compania şi alţi importatori de gaze au apelat la piaţa spot scumpă pentru a se aproviziona cu gaze din alte părţi.

După Uniper, Sefe este a doua companie germană care a fost naţionalizată ca urmare a crizei energetice declanşate de războiul din Ucraina. În temeiul unei noi legi privind securitatea energetică, Ministerul german al Economiei a dispus luni o reducere a capitalului, de 225,6 milioane de euro, la zero. În consecinţă, Gazprom îşi va pierde investiţia.

Ministerul a precizat că acest lucru va fi antrena compensaţii, a căror valoare se va baza pe valoarea de piaţă a Sefe. Procedura de compensare nu a fost încă finalizată, a adăugat instituţia. Conform măsurilor, Sefe va emite apoi noi acţiuni la aceeaşi valoare nominală pentru statul german.

Comisia Europeană a aprobat mişcarea. Pe lângă naţionalizare, Berlinul a anunţat, de asemenea, că va majora împrumutul acordat Sefe de la creditorul de stat KfW la 13,8 miliarde de euro, de la 11,8 miliarde de euro anterior.

O mare parte din această sumă va fi apoi convertită în acţiuni, deşi acest lucru nu a fost încă aprobat de Bruxelles. Ajutorul de stat suplimentar pentru Sefe va proveni din fondul de 200 de miliarde de euro anunţat de guvern pentru a proteja cea mai mare economie europeană de impactul creşterii preţurilor la energie.