• Germania va naţionaliza importatorul de gaze Sefe, cunoscut anterior sub numele de Gazprom Germania, a anunţat luni Ministerul Economiei.
  • Pasul a fost necesar pentru a asigura aprovizionarea cu energie a naţiunii, a declarat ministerul.
  • După Uniper, Sefe este a doua companie germană care a fost naţionalizată ca urmare a crizei energetice declanşate de războiul din Ucraina.

Germania va naţionaliza importatorul de gaze Sefe, cunoscut anterior sub numele de Gazprom Germania, a anunţat luni Ministerul Economiei, într-o măsură menită să protejeze compania de faliment şi să forţeze Rusia să iasă din acţionariat, scrie Reuters.

Sefe a fost abandonată de compania rusă Gazprom la începutul acestui an şi pusă sub tutela statului german în aprilie. De atunci, a primit aproape 10 miliarde de euro (10,3 miliarde de dolari) în linii de credit susţinute de stat.

Pasul a fost necesar pentru a asigura aprovizionarea cu energie a naţiunii, a declarat ministerul, în condiţiile în care Sefe este ameninţată de insolvenţă după ce o scădere a importurilor ruseşti i-a provocat pierderi de miliarde de euro, în timp ce compania şi alţi importatori de gaze au apelat la piaţa spot scumpă pentru a se aproviziona cu gaze din alte părţi.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

După Uniper, Sefe este a doua companie germană care a fost naţionalizată ca urmare a crizei energetice declanşate de războiul din Ucraina. În temeiul unei noi legi privind securitatea energetică, Ministerul german al Economiei a dispus luni o reducere a capitalului, de 225,6 milioane de euro, la zero. În consecinţă, Gazprom îşi va pierde investiţia.

Ministerul a precizat că acest lucru va fi antrena compensaţii, a căror valoare se va baza pe valoarea de piaţă a Sefe. Procedura de compensare nu a fost încă finalizată, a adăugat instituţia. Conform măsurilor, Sefe va emite apoi noi acţiuni la aceeaşi valoare nominală pentru statul german.

Comisia Europeană a aprobat mişcarea. Pe lângă naţionalizare, Berlinul a anunţat, de asemenea, că va majora împrumutul acordat Sefe de la creditorul de stat KfW la 13,8 miliarde de euro, de la 11,8 miliarde de euro anterior.

O mare parte din această sumă va fi apoi convertită în acţiuni, deşi acest lucru nu a fost încă aprobat de Bruxelles. Ajutorul de stat suplimentar pentru Sefe va proveni din fondul de 200 de miliarde de euro anunţat de guvern pentru a proteja cea mai mare economie europeană de impactul creşterii preţurilor la energie.