• Guvernul german a înființat o linie de credit de 15 miliarde de euro pentru a plăti pentru aprovizionarea din afara Rusiei.
  • Berlinul a raportat o reducere bruscă a livrărilor de gaze prin conducta submarină Nord Stream.
  • Italia și Franța au raportat, de asemenea, reduceri ale importurilor lor obișnuite de gaz rusesc prin Germania.

Germania ridică alerta energetică națională din cauza reducerii drastice a livrărilor de gaze naturale de către Rusia, cerând gospodăriilor să reducă consumul și avertizând că producția industrială va fi afectată. Anunțând etapa a doua a sistemului de alertă în trei etape – cu o etapă mai puțin până la o situație de urgență completă, în care guvernul va prelua controlul distribuției de energie și va raționaliza aprovizionarea cu gaz – vicecancelarul german Robert Habeck a declarat că a venit timpul să se ia în serios consecințele reducerii aprovizionării ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

„Nu trebuie să ne facem iluzii, tăierea livrărilor de gaze este un atac economic asupra noastră din partea [președintelui rus Vladimir] Putin”, a declarat Habeck. „Este în mod clar o strategie a lui Putin de a crea insecuritate, de a crește prețurile și de a ne diviza ca societate”.

El a făcut apel la gospodăriile germane să „facă diferența” și să își schimbe obiceiurile de consum, dar nu a permis furnizorilor de energie să transfere orice creștere a costurilor către gospodării. „Știu că, uneori, acest lucru pare banal, dar întotdeauna trebuie să înmulțițiți această banalitate cu 41 de milioane de gospodării”, a spus Habeck.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Săptămâna trecută, Berlinul a raportat o reducere bruscă a livrărilor de gaze prin conducta submarină Nord Stream, care leagă Rusia de Germania. Italia și Franța au raportat, de asemenea, reduceri ale importurilor lor obișnuite de gaz rusesc prin Germania, punându-le pe o listă lungă de țări europene cărora li s-au redus sau au fost oprite complet livrările.

Germania face provizii de gaze înainte de sezonul de iarnă

Germania și alte țări din UE încearcă să umple depozitele de gaze înainte de sezonul de încălzire de iarnă, lucru care este îngreunat de presiunea Rusiei asupra aprovizionării; Comisia Europeană dorește ca depozitele să fie umplute în proporție de 80% până la 1 noiembrie.

Ministerul lui Habeck a declarat joi că depozitele naționale de gaze sunt în prezent umplute în proporție de 58%, mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut; obiectivul este de a ajunge la 90% până în decembrie.

„Umplerea depozitelor de gaze este acum prioritatea principală”, a declarat Habeck. „Toți consumatorii, fie că sunt din industrie, din instituțiile publice sau din gospodăriile private, ar trebui să își reducă cât mai mult posibil consumul de gaze, astfel încât să putem trece cu bine peste iarnă„.

De asemenea, guvernul german a înființat o linie de credit de 15 miliarde de euro pentru a plăti pentru aprovizionarea din afara Rusiei.