• Germania a donat Republicii Moldova echipamente medicale
  • Donația ajunge la e 200 de milioane de lei
  • Germania a transmis Republicii Moldova utilaje medicale și echipamente de protecție în valoare de peste un milion de euro

Un lot de echipamente și materiale medicale în valoare de 200 de milioane de lei a fost donat de Germania și a ajuns joi în Republica Moldova.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la ceremonia organizată în momentul în care echipamentele de protecție au ajuns la Chișinău.

„Am participat astăzi la ceremonia de înmânare a unui lot de ajutor în valoare de peste 200 de milioane de lei, oferit Republicii Moldova de Guvernul Germaniei pentru lupta cu pandemia Covid-19. Acum instituțiile medico-sanitare din țară sunt asigurate cu suficiente echipamente de protecție, iar medicii de la terapie intensivă au utilaje suplimentare pentru a salva vieți. Lotul de ajutor conține 100 de echipamente de ventilare pulmonară, 900 de pulsoximetre, 11 milioane de măști și respiratoare, 500.000 de mănuși, 500.000 de ochelari de protecție și 150.000 de costume de protecție. Lotul a fost transportat în Republica Moldova prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, cu sprijinul Echipei Europa”, a anunțat Maia Sandu.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Maia Sandu susține că ajutorul a fost acordat în urma discuțiilor avute cu Angela Merkel, cancelarul german.

„Acest lot generos vine în urma discuției mele cu doamna Cancelar federal Angela Merkel din luna martie, când i-am explicat situația gravă în care se afla sistemul medical și i-am cerut sprijinul pentru redresarea situației. Ajutorul oferit la nevoie este o dovadă în plus că Germania este un partener de încredere și un prieten adevărat al țării noastre. Am transmis la eveniment recunoștința medicilor din regiuni pe care i-am întâlnit în timpul vizitelor mele de lucru și ale căror vieți au fost salvate, la propriu, datorită echipamentelor de protecție donate. Mulțumim, Germania”, a transmis Maia Sandu pe Facebook.

Șeful statului a mai spus că în ultimul an, Germania a transmis Republicii Moldova utilaje medicale și echipamente de protecție în valoare de peste un milion de euro. La acestea se adaugă alte cinci milioane de euro pentru proiectele bilaterale cu scopul de atenuare a consecințelor economice ale pandemiei.

De asemenea, Germania este unul dinte cei mai importanți finanțatori ai inițiativei COVAX, prin intermediul căreia Republica Moldova primește gratuit vaccin anti-COVID.