- Franța și Germania sunt supărate că SUA încearcă să conducă negocierile privind reforma OMS.
- ”Nimeni nu vrea să fie târât într-un proces de reformă şi să primească o schiță din partea unei ţări care tocmai a plecat din OMS”, a declarat un oficial european.
- La sfârşitul lunii mai, Donald Trump a anunţat că SUA vor încheia relaţia cu OMS din motiv că a gestionat prost pandemia și a fost apropiată de China.
Franța și Germania au părăsit discuțiile privind reformarea Organizației Mondiale a Sănătății, frustrată de încercările SUA de a conduce negocierile, în ciuda deciziei sale de a părăsi OMS, au declarat trei oficiali pentru Reuters.
Decizia celor două țări ar însemna un pas înapoi pentru Donald Trump , întrucât Washingtonul, care deţine preşedinţia rotativă a G7, a sperat să emită în septembrie o foaie de parcurs pentru o reformare amplă a OMS, cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale americane.
La sfârşitul lunii mai, preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite vor încheia relaţia cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, din cauza ineficienţei OMS în gestionarea pandemiei. „Dat fiind că au eşuat în efectuarea reformelor cerute şi foarte mult necesare, vom încheia astăzi relaţia noastră cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi vom redirecţiona fondurile spre alte nevoi de sănătate mondiale, care le merită”, a declarat atunci Donald Trump.
Totodată, președintele american a spus că OMS este prea apropiată de China. Acuzațiile au fost respinse de organizație.
”Nimeni nu vrea să fie târât într-un proces de reformă şi să primească o schiță din partea unei ţări care tocmai a plecat din OMS”, a declarat un oficial european implicat în discuţii.
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a refuzat să comenteze situaţia, dar a adăugat că Marea Britanie susţine OMS şi cere o reformă a organizaţiei ”pentru a-i fi asigurată flexibilitatea şi capacitatea de reacţie”.
Unii europeni consideră că criticile lui Trump faţă de OMS reprezintă o tentativă a SUA de a distrage atenţia de la gestionarea epidemiei COVID-19, înainte de alegerile prezidenţiale americane, iar legăturile Berlinului cu Washingtonul au fost tensionate de decizia anunţată în iulie de Washington, de a retrage mii de soldaţi din Germania.
- Cine a fost Béla Károlyi, antrenorul care a făcut-o celebră pe Nadia Comăneci
- Peste 10.000 de tineri au susținut astăzi examenul de rezidențiat. 5.000 de candidați concurează pentru 4.000 de locuri în spitale
- Utilizatorii TikTok transformă somnul într-un ritual de îngrijire personală. Ce este „Sleepaxxing”
- Cercetătorii americani și chinezi au făcut o nouă descoperire. Vulcani au erupt pe Lună în urmă cu miliarde de ani
- Tot mai mulți români optează pentru vacanțele exotice de Revelion. Cele mai căutate destinații