- Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că remarcile lui Trump au provocat „neînțelegere” în rândul liderilor europeni.
- Ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, a declarat că Europa se va ridica în apărarea dreptului internațional.
- Danemarca a declarat că este deschisă dialogului cu Trump.
Germania și Franța l-au avertizat pe Donald Trump împotriva oricărei încercări de „mutare a frontierelor prin forță”, după ce viitorul președinte american a declarat că este pregătit să utilizeze tarifele economice sau puterea militară pentru a prelua controlul asupra Groenlandei administrate de Danemarca, scrie The Guardian.
Într-o declarație televizată făcută în grabă, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că remarcile lui Trump au provocat „neînțelegere” în rândul liderilor europeni.
„Principiul inviolabilității frontierelor se aplică fiecărei țări – indiferent dacă este la est de noi sau la vest – și fiecare stat trebuie să respecte acest principiu, indiferent dacă este o țară mică sau un stat foarte puternic”.
Anterior, ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, a declarat că Europa se va ridica în apărarea dreptului internațional. „Nu se pune problema ca UE să lase alte națiuni din lume, oricare ar fi ele, să-i atace frontierele suverane”.
Barrot a adăugat, la postul de radio France Inter, că, deși nu crede că SUA „ar invada” Groenlanda, „am intrat într-o epocă care vede revenirea legii celui mai puternic”.
Danemarca a declarat că este deschisă dialogului cu Trump cu privire la colaborarea pentru a răspunde preocupărilor sale legitime de securitate în ceea ce privește Groenlanda, respingând în același timp orice amenințare cu forța sau coerciția.
Lars Løkke Rasmussen, ministrul danez de externe cu experiență, a declarat că este în interesul tuturor să scadă temperatura în cadrul discuțiilor.
„Am propriile mele experiențe cu Donald Trump și știu, de asemenea, că nu trebuie să spui cu voce tare tot ceea ce gândești”, a spus el. De asemenea, el a minimalizat posibilitatea ca Groenlanda să devină vreodată parte a SUA, adăugând: „Recunoaștem pe deplin că Groenlanda are propriile sale ambiții. Dacă acestea se materializează, Groenlanda va deveni independentă, deși nu cu ambiția de a deveni un stat federal în Statele Unite”.