• Pe măsură ce începe să înțeleagă amploarea creșterii iminente a prețurilor la energie, Germania reduce consumul.
  • Koln stinge luminile pe timp de noapte la peste 130 de clădiri publice, inclusiv emblematica catedrală, iar iluminatul stradal va fi, de asemenea, diminuat începând cu ora 23:00.
  • Măsura este un semn vizibil că se prefigurează o criză masivă de energie, din cauza scăderii livrărilor din Rusia, ca urmare a invaziei în Ucraina.

Pe măsură ce începe să înțeleagă amploarea creșterii iminente a prețurilor la energie, Germania reduce consumul. Același lucru este valabil și pentru administrațiile municipale, cum ar fi cea din Koln, potrivit Deutsche Welle.

O priveliște familiară a dispărut din orizontul nocturn al orașului Koln. Catedrala orașului, principala atracție turistică din Germania, nu mai este iluminată pe timp de noapte. Măsura este un semn vizibil că se prefigurează o criză masivă de energie, din cauza scăderii livrărilor din Rusia, ca urmare a invaziei în Ucraina.

„Nu există încă niciun motiv de panică, dar trebuie să ne pregătim și pentru o situație de urgență acută”, a declarat Andrea Blome, care se ocupă de echipa oficială de criză energetică din Koln.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Bineînțeles, acum economisim electricitatea înainte de toate, deoarece căldura nu este la fel de solicitată în timpul verii. Așa că acum ne concentrăm pe iluminat: stadionul de fotbal este inclus, catedrala este inclusă, iar primăria istorică și podurile Rinului sunt incluse. Toate luminile lor sunt stinse la ora 11:00 seara”, a spus ea.

Koln face această reducere pentru a diminua consumul de energie cu 15%, o reglementare stipulată de Uniunea Europeană.

Germanii fac dușuri mai scurte, gătesc mai puțin

Luni, consumatorii germani au aflat cât de mult vor trebui să plătească în plus pentru gaz în lunile de iarnă. Suprataxa de iarnă pentru gaz, care va intra în vigoare în octombrie pentru gospodăriile și întreprinderile germane, a fost stabilită la 2,4 cenți de euro pe kilowatt/oră. Ministrul Economiei, Robert Habeck, a estimat că această taxă va ajunge să coste anual „câteva sute de euro pe gospodărie”.

În urmă cu două luni, Habeck a avertizat că Germania se va confrunta cu o toamnă și o iarnă dificile. El a făcut apel la populație să se îmbăieze mai puțin, să facă dușuri de numai cinci minute și să reducă complet utilizarea aparatelor de aer condiționat.

Germanii se pare că au înțeles mesajul: În solidaritate cu Ucraina, dar mai ales pentru a-și proteja propriul portofel. Oamenii din întreaga țară fac deja dușuri mai scurte și mai reci, restrâng consumul de energie al calculatoarelor personale și telefoanelor și înlocuiesc mesele gătite cu gustări reci.