- Un cablu de telecomunicații de 1.170 km între Finlanda și Germania a fost întrerupt în primele ore ale zilei de luni.
- O legătură de internet de 218 km între Lituania și insula Gotland din Suedia a încetat să funcționeze duminică.
- Incidentele au avut loc într-un moment de tensiune crescută cu Rusia.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că deteriorarea a două cabluri submarine din Marea Baltică pare a fi un act de sabotaj și o „acțiune hibridă”, fără a ști cine este de vină. Un cablu de telecomunicații de 1.170 km între Finlanda și Germania a fost întrerupt în primele ore ale zilei de luni, în timp ce o legătură de internet de 218 km între Lituania și insula Gotland din Suedia a încetat să funcționeze duminică, scrie BBC.
Advertisment
Incidentele au avut loc într-un moment de tensiune crescută cu Rusia, iar Pistorius a declarat că „nimeni nu crede că aceste cabluri au fost tăiate accidental”. O serie de incidente legate de conductele din Marea Baltică au sporit temerile legate de sabotaj după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.
Germania și Finlanda au declarat că sunt „profund îngrijorate” de tăierea cablului de comunicații C-Lion1, adăugând că securitatea Europei este amenințată de războiul Rusiei, „dar și de războiul hibrid al actorilor rău intenționați”. Firma finlandeză de telecomunicații și securitate cibernetică Cinia a declarat că este posibil ca cablul său să fi fost secționat „de o forță externă”. „Acest tip de rupturi nu se întâmplă în aceste ape fără un impact extern”, a declarat un purtător de cuvânt pentru presa locală.
Recomandări
Directorul executiv al Cinia a declarat că avaria a avut loc în apropierea insulei Oland din Suedia și că reparația ar putea dura între cinci și 15 zile.
Citește și
- Ministrul de Externe al Estoniei spune că Europa trebuie să trimită forțe militare în Ucraina pentru a sprijini un potențial acord de pace conceput de Trump
- Zelenski vorbește în fața Radei, la 1000 de zile de război: „2025 va decide dacă războiul va fi câștigat de Ucraina sau Rusia”
- Prototipul Koenigsegg CCXR din 2006 va fi scos la licitație. Cât valorează bolidul
Partenerii noștri