• Șase drone neidentificate au intrat în spațiul aerian restricționat al unei baze din nordul Germaniei.
  • Baza Schwesing găzduiește antrenamente pentru soldați ucraineni pe sistemul de apărare Patriot.
  • Experții cred că dronele sunt avansate și ar putea fi operate de actori statali.

Armata germană investighează o posibilă operațiune de spionaj rusesc, după ce între 9 și 29 ianuarie au fost observate șase drone deasupra bazei aeriene Schwesing din nordul Germaniei, conform POLITICO.

Baza este una dintre cele mai importante locații pentru antrenamentele soldaților ucraineni pe sistemul Patriot, livrat de Germania pentru apărarea împotriva atacurilor aeriene rusești. Prezența dronelor în acest perimetru ridică suspiciuni că Rusia încearcă să obțină informații despre operațiunile de instruire și capacitățile de apărare ale Ucrainei.

Sistemele anti-dronă se dovedesc ineficiente

Bundeswehr-ul a încercat să neutralizeze dronele folosind contramăsuri electronice, inclusiv sistemul de bruiaj HP47, dar fără succes. Nici măcar nu au reușit să le doboare sau să identifice operatorii.

Recomandări

ROMÂNIA NU TRIMITE TRUPE
GROENLANDA NU ÎI VREA
DRILL, SEBI, DRILL!
FIGHT FIRE WITH FIRE
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PNRR?
RUTTE ÎL AMENINȚĂ PE PUTIN

Raportul precizează că dronele erau avansate din punct de vedere tehnologic, diferite de modelele comerciale obișnuite. Unii oficiali din domeniul apărării suspectează că acestea au fost lansate de pe nave din Marea Nordului sau Marea Baltică, ceea ce ar indica o operațiune militară de supraveghere.

Activitatea dronelor în Germania crește

Incidente similare au fost raportate și la baza aeriană Ramstein, un punct strategic pentru logistica NATO, ceea ce a determinat guvernul german să propună modificări legislative pentru a permite armatei să doboare drone suspecte.

Süddeutsche Zeitung subliniază că Germania are lacune majore în apărarea anti-dronă. Sistemele Wingman și RADIS, esențiale pentru detectarea și contracararea amenințărilor aeriene, nu au reușit să răspundă eficient.

Cum au reacționat oficialii germani

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a recunoscut că protejarea bazelor militare de atacuri cu drone este o prioritate, dar a admis că progresele sunt lente. În urma incidentelor de la Schwesing, Germania a trimis echipamente suplimentare de detectare și bruiaj pentru a preveni noi incursiuni aeriene.

Această situație ridică întrebări serioase despre securitatea infrastructurii militare germane și expunerea la amenințări externe, mai ales în contextul conflictului din Ucraina și al tensiunilor dintre Occident și Rusia.

Citește și