• Guvernul german anunţă vineri suspendarea oficială a garantării creditelor la export şi garantarea investiţiilor companiilor germane în Iran, din cauza reprimării manifestaţiilor.
  • Ministerul german al Economiei anunţă că suspendă şi alte ,,formate economice” – inclusiv negocieri în probleme energetice -, din cauza ,,situaţiei foarte grave din Iran” .
  • De la începutul protestelor, SUA și UE au impus sancțiuni suplimentare Iranului pentru tratamentul brutal aplicat demonstranților și pentru decizia sa de a trimite sute de drone Rusiei pentru războiul din Ucraina.

Guvernul german anunţă vineri suspendarea oficială a garantării creditelor la export şi garantarea investiţiilor companiilor germane în Iran, din cauza reprimării manifestaţiilor, potrivit Washington Post.

Ministerul german al Economiei anunţă că suspendă şi alte ,,formate economice” – inclusiv negocieri în probleme energetice -, din cauza ,,situaţiei foarte grave din Iran” .

Garantarea creditelor la export protejează companiile germane atunci când exporturile nu sunt plătite. Garantarea investiţiilor este acordată în vederea unei protejări a investiţiilor directe ale companiilor germane de riscuri politice în ţările în care fac asemenea investiţii.

Recomandări

LIDERII RESPING PLANUL LUI PUTIN
EXCLUSIV ALEPH NEWS - MEDIAFAX
ELVEȚIA ÎNVINGE UNGARIA LA EURO
JOE ALWYN „DĂ DIN CASĂ"
FRANCEZII PROTESTEAZĂ
ÎNCEPE EURO 2024

Ministrul subliniază că folosirea acestor instrumente în Iran a fost suspendată timp de zeci de ani, până la ,,deschiderea unei scurte fereastre” în 2016, în urma încheierii Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, inclusiv cu Germania.

Acesta precizează că s-au acordat sau au fost prelungite garanţii câtorva proiecte în acea perioadă şi că nu au existat proiecte noi începând din 2019.

Guvernul german a decis acum să suspende complet” garanțiile, a adăugat acesta, iar scutirile pot fi acordate doar dacă există motive umanitare solide. Comerțul germano-iranian a totalizat 1,76 miliarde de euro (aproape 1,9 miliarde de dolari) în 2021 și 1,49 miliarde de euro în primele nouă luni ale acestui an, a precizat ministerul.

Proteste la nivel național au izbucnit în septembrie după moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, reținută de poliția pentru moralitate pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al femeilor din Iran. De atunci, acestea s-au transformat în apeluri la răsturnarea clericilor aflați la putere în Iran. Autoritățile au încercat să înăbușe demonstrațiile și să intensifice presiunea asupra criticilor.

De la începutul protestelor, Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni suplimentare Iranului pentru tratamentul brutal aplicat demonstranților și pentru decizia sa de a trimite sute de drone Rusiei pentru războiul din Ucraina. Luna trecută, Germania a făcut presiuni pentru o reuniune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care a votat pentru condamnarea represiunii și pentru crearea unei misiuni independente de anchetă.