• Scholz a mai spus că Germania s-a eliberat de dependența de gazul rusesc și că lucrează pentru a reduce prețurile la energie.
  • Tacticile de pământ pârjolit nu vor ajuta Rusia să câștige războiul, a declarat Scholz în parlament.
  • „UE trebuie să se coordoneze îndeaproape cu alți consumatori de gaz, cum ar fi Japonia și Coreea, pentru a nu fi în concurență unii cu alții”, a spus el.

Președintele rus Vladimir Putin folosește energia și foamea ca arme, dar nu a reușit să distrugă forțele occidentale și nu-și va atinge obiectivele de război prin tactici de pământ pârjolit, a declarat joi cancelarul german Olaf Scholz.

Vorbind în fața parlamentului, Scholz a mai spus că Germania s-a eliberat de dependența de gazul rusesc și că lucrează pentru a reduce prețurile la energie, dar a avertizat că impunerea de către UE a unui plafon al prețului la gaz riscă să se întoarcă împotriva sa.

Armata rusă a bombardat infrastructura energetică a Ucrainei în ultimele zile, provocând pene de curent și determinând Ucraina să introducă restricții asupra utilizării energiei electrice pentru prima dată de la invazia rusă din februarie. Rusia a negat că ar fi vizat civili.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

Nu vom permite ca ultima escaladare a Moscovei să rămână fără răspuns … Tacticile de pământ pârjolit nu vor ajuta Rusia să câștige războiul. Ele nu vor face decât să întărească unitatea și hotărârea Ucrainei și a partenerilor săi”, a declarat Scholz în parlament.

Toate minciunile și propaganda, discuțiile despre operațiuni speciale” și victorii rapide – toate acestea au fost doar o fațadă, ca un sat Potemkin.”

Scholz vorbea în timp ce liderii celor 27 de țări ale Uniunii Europene se pregăteau să se întâlnească pentru a doua oară în două săptămâni pentru a încerca să reducă prețurile la energie, deși diviziunile persistă cu privire la măsurile de plafonare a prețurilor la gaze. Se așteaptă ca cei 27 lideri să susțină un preț de referință alternativ pentru gazul natural lichefiat și achiziționarea în comun de gaze.

Dar ei rămân divizați în privința stabilirii unui plafon la prețul gazelor naturale și a modului în care acesta trebuie plafonat pentru a limita inflația ridicată și pentru a evita recesiunea, după ce Rusia a redus fluxurile de gaze naturale în urma invaziei sale în Ucraina.

În timp ce 15 țări, printre care Franța și Polonia, promovează o anumită formă de plafonare, ele se confruntă cu o opoziție puternică din partea Germaniei și a Țărilor de Jos – cea mai mare economie și, respectiv, cel mai mare cumpărător de gaze din Europa, precum și un important centru european de tranzacționare a gazelor. Scholz a declarat că o diferență de preț impusă politic riscă să determine producătorii să își vândă gazul în altă parte, ceea ce înseamnă că UE ar putea primi mai puțin gaz.

UE trebuie să se coordoneze îndeaproape cu alți consumatori de gaz, cum ar fi Japonia și Coreea, pentru a nu fi în concurență unii cu alții”, a spus el.

În același timp, discutăm și cu producătorii despre un preț adecvat. Sunt convins: țări precum SUA, Canada sau Norvegia, care sunt alături de noi de partea Ucrainei, au interesul ca energia Europei să nu devină inaccesibilă.”