• Certificatele COVID-19 pentru călătoriile în UE se pot descărca din portalul certificat-covid.gov.ro.
  • Certificatul este gratuit, iar în cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților.
  • Gheorghiță: Este un demers în care România se racordează la mecanismul european.

Certificatul verde digital este un demers integrat, european, prin care România se racordează la mecanismul european, încât să putem facilita libera circulație a oamenilor între state, cu evitarea anumitor măsuri restrictive, spune Valeriu Gheorghiță.

„Azi este ziua în care se lansează descărcarea certificatului verde digital care e folosit la nivel european. Este un demers integrat, european, în care România se racordează la mecanismul european, încât să putem facilita libera circulație a oamenilor între state, cu evitarea anumitor măsuri restrictive, făcând dovada la trei informații – vaccinare, testare sau vindecare”, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Certificatele COVID-19 pentru călătoriile în UE se pot descărca din portalul certificat-covid.gov.ro.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Certificatul este gratuit, iar în cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților.

Autoritățile afirmă că timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.

La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR.

Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări. De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.