• Giorgia Meloni devine prima femeie prim-ministru al Italiei
  • Partidul Frații din Italia al lui Meloni – o mișcare conservatoare națională cu rădăcini neofasciste – a devenit cel mai mare partid din Italia în alegerile generale anticipate care au avut loc la 25 septembrie.
  • Într-un tweet de joi, Meloni și-a exprimat angajamentul ferm de a conduce un nou guvern unificat.

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a desemnat-o vineri seară pe Giorgia Meloni, liderul partidului Fraţii Italiei (FdI), pentru funcţia de prim-ministru, după victoria forţelor politice de dreapta în scrutinul parlamentar anticipat desfăşurat în septembrie.

Coaliţia de dreapta condusă de partidul Fraţii din Italia al lui Meloni a obţinut 44% din voturi la alegerile din 25 septembrie, după ce guvernul lui Mario Draghi s-a prăbuşit, suficient pentru a avea o majoritate în parlament.

Meloni s-a alăturat partenerilor săi de alianţă, Silvio Berlusconi, liderul partidului de centru-dreapta Forza Italia, şi Matteo Salvini, din partidul anti-imigraţie Liga, pentru a se întâlni vineri cu preşedintele Sergio Mattarella la Palatul Quirinal din Roma, pentru discuţii oficiale privind formarea următorului guvern, scrie POLITICO.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

După o întâlnire de şapte minute, Meloni a declarat că aliaţii au participat la întâlnire ,,uniţi” şi i-au indicat ,,în unanimitate” lui Mattarella că ar trebui să aibă mandatul de a guverna.

Coaliţia ,,m-a propus în unanimitate preşedintelui ca fiind persoana care ar trebui să formeze următorul guvern” , a declarat Meloni. ,,Suntem pregătiţi şi dorim să mergem înainte în cel mai scurt timp posibil” .

Meloni a declarat că coaliţia şi preşedintele au fost de acord cu privire la urgenţa creării unui nou guvern ,,din cauza numeroaselor probleme urgente cu care ne confruntăm atât la nivel naţional, cât şi internaţional” , referindu-se la criza energetică şi a costului vieţii şi la războiul din Ucraina.

După ce a deliberat timp de două ore, Mattarella a convocat-o pe Meloni vineri după-amiază şi este de aşteptat să îi ofere mandatul de a forma un guvern.

După aceea, Meloni ar putea fie să accepte condiţionat şi să poarte discuţii suplimentare cu aliaţii săi cu privire la numirea miniştrilor înainte de a accepta pe deplin, fie să accepte necondiţionat şi să îşi anunţe imediat cabinetul.

După întâlnirea cu Mattarella, Salvini a scris pe Twitter: ,,Gata să preiau conducerea frumoasei noastre ţări” .