• În casa sa din Moscova, Gleb Pavlovski a murit brusc aseară, la vârsta de 71 de ani, din cauze naturale.
  • Este descris drept „omul care l-a construit pe Vladimir Putin”, o etichetă parţial adevărată.
  • Putin spune că a rămas mereu loial oamenilor faţă de care se simte îndatorat.

S-a stins din viaţă subit, la vârsta de 71 de ani. Împreună cu Sukrov a lansat conceptul de „democraţie suverană” pe care se bazează şi astăzi verticala puterii la Moscova. Iar reţelele de socializare ale dizidenţilor îl plasează printre „fondatorii regimului”. În casa sa din Moscova, Gleb Pavlovski a murit brusc aseară, la vârsta de 71 de ani, din cauze naturale. Este descris drept „omul care l-a construit pe Vladimir Putin”, o etichetă parţial adevărată.

În 1999, în numele lui Boris Elţin, a fost de acord să-l servească pe noul şi puţin cunoscut prim-ministru. A rămas alături de el până în 2011, supervizându-i primele două campanii electorale, urmărindu-l în primii opt ani la Kremlin. Devenise un om de încredere.

Până în punctul în care, în 2004, Putin i-a încredinţat o sarcină destul de delicată, trimiţându-l în Ucraina, pentru a gestiona candidatura pro-rusului Viktor Ianukovici. A spus că şi-a făcut datoria, făcându-l să câştige, dar apoi cei direct implicaţi au ieşit în cale cu protestele de la Maidan. A fost, împreună cu Vladislav Surkov, cel care a lansat conceptul de democraţie suverană pe care se bazează şi astăzi verticala puterii lui Putin.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Putin spune că a rămas mereu loial oamenilor faţă de care se simte îndatorat. Poate de aceea, în ultimii 10 ani, l-a lăsat pe Pavlovski să vorbească împotriva lui netulburat de la sediul Fondului pentru politici eficiente, asociaţia sa, la câteva sute de metri de Kremlin. S-a declarat revoltat de ştafeta preşedintelui cu Dmitri Medvedev, pe care a definit-o ca o farsă.

Unele canale de Telegram apropiate dizidenţilor îl definesc drept „unul dintre fondatorii regimului”.