• Glonțul la plic e noua modă electorală în Spania
  • Poșta spaniolă a interceptat cel puțin 7 scrisori care conțineau cartușe sau chiar un cuțit cu sânge
  • Toate au fost trimise pe adresa mai multor candidați și miniștri din guvern

Ultima modă electorală în Spania este glonțul la plic. Poșta spaniolă a interceptat cel puțin 7 scrisori care conțineau cartușe sau chiar un cuțit cu sânge, trimise pe adresa mai multor candidați și miniștrii din guvern. Ultimul vizat este fostul premier socialist, Rodriguez Zapatero.

Este o situație incredibilă. Nimeni nu înțelege de ce un scrutin electoral regional care trebuie marcat de pandemie și de soluții economice a devenit o răfuială electorală ideologică între partidele minoritare de extrema dreaptă și cel comunist. Liderul celui din urmă, Pablo Iglesias, a fost amenințat prin poștă cu o scrisoare în care se aflau 2 cartușe.

Au urmat apoi scrisori pe numele ministrului de Interne, pe cel al directoarei de la Garda Civilă, dar și la adresa candidatului de dreapta de la Madrid, Isabel Diaz Ayuso.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Unele scrisori au ajuns până la biroul secretarelor unora dintre miniști și pe lângă gloanțe a apărut și un cuțit plin de sânge. Ultima misivă cu amenințări conține 2 gloanțe pentru fostul premier socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Care este miza acestor alegeri care par să incendieze conviețuirea dintre spanioli?

Locuitorii Madridului sunt chemați la urne pe 4 mai ca să voteze un nou guvern regional, în urma unei alianțe eșuate între Partidul Popular și liberalii de la Ciudadanos.

Ocazia a fost speculată și de partidul VOX, de extremă dreaptă, dar și de Podemos, formațiune comunistă, al cărei candidat a plecat din guvern. Favorită este actuala șefă a guvernului regional, Isabel Diaz Ayuso, care se află totuși în situația de a depinde de sprijinul extremei drepte, care a scandalizat deja opinia publică madrilenă cu un afiș în care compară imigranții ilegali cu bătrânii spanioli, neglijați de stat.

Ce loc ocupă românii în această poveste?

Deocamdată sunt simpli spectatori, dar faptul că suntem cea mai mare comunitate de străini în regiune ne poate tranforma într-o țintă a populismului de extremă dreapta.

Marele avantaj este faptul că românii se bucură de statutul de cetățeni europeni, iar până acum au fost apreciați de guvernul regiunii Madrid pentru contribuția lor la economia regiunii.

Rămâne de văzut care va fi atitudinea noului guvern după 4 mai.