• Un păstor dintr-un sat din Africa de Sud a găsit mai multe pietre despre care s-a crezut că sunt diamante
  • După evaluarea acestora, s-a dovedit că erau din cuarț
  • Descoperirea păstorului a încurajat mii de oameni să vină să sape pentru a găsi diamante
  • Guvernul provinciei a cerut oamenilor să înceteze săpăturile, deoarece practicile miniere ilegale au un impact negativ asupra mediului

Acum o lună, un păstor de vite a descoperit în provincia KwaZulu-Natal „pietre prețioase”, informează publicația IOL.

Această descoperire a determinat mii de persoane să se grăbească spre satul KwaHlathi, căutând să se îmbogățească rapid.

După analize, s-a descoperit că pietrele sunt cristale de cuarț, care sunt mult mai puțin valoroase.

„Testele efectuate în mod concludent au arătat că pietrele descoperite în zonă nu sunt diamante”, se arată într-o declarație a guvernului local.

Activitatea „minieră” recentă din zona KwaHlathi a scos din nou la lumină provocările sociale și economice cu care se confruntă rezidenții din zonă, a explicat Ravi Pillay, membru al Comisiei Locale pentru Dezvoltare Economică și Turism. „Drumurile și accesul la apă vor fi un punct central pentru planul guvernului de abordare a problemelor. Va fi de asemenea elaborat un plan de reabilitare a terenului care a fost săpat de locuitori”, a spus el.

„Consiliul pentru Geoștiință, în colaborare cu diferite părți interesate, va institui un program de cartografiere geologică pentru a înțelege în continuare orice alte resurse potențiale care ar putea avansa dezvoltarea socio-economică în KwaHlathi. Sunt necesare studii geologice ample, la scară regională, pentru a investiga posibilitățile resurselor de apă subterană, precum și orice alte litologii care ar putea găzdui alte resurse naturale care ar putea contribui la dezvoltarea locală și la economia provinciei”, a mai declarat Pillay.