• Cerealele şi petrolul s-au scumpit, luni, în urma suplimentării sancţiunilor impuse Rusiei de către Occident.
  • Comisia Europeană, Statele Unite, Canada şi Marea Britanie au decis, sâmbătă, îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei.
  • Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerţul mondial cu grâu.

Preţul grâului şi al porumbului a urcat, din nou, luni, după ce statele occidentale au impus Rusiei sancţiuni mai dure în urma invaziei Ucrainei, ceea ce a accentuat turbulenţele pe pieţele globale, sporind temerile privind inflaţia globală a produselor alimentare, transmite Bloomberg.

Comisia Europeană, Statele Unite, Canada şi Marea Britanie au decis, sâmbătă, îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, iar unele bănci ruseşti au fost excluse din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale.

Sancţiunile includ o interdicţie asupra tranzacţiilor cu instituţia rusă, potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o încercare de a bloca finanţarea operaţiunii militare lansate de preşedintele rus, Vladimir Putin, împotriva Ucrainei. Rusia se baza pe activele din străinătate, pentru a face față războiului cu Ucraina și le-ar fi putut folosi pentru a opri prăbușirea rublei, scrie CNN.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Duminică, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, anunţase că miniştrii europeni de externe au convenit, de comun acord, cu statele membre G7, să blocheze tranzacţiile Băncii Centrale a Rusiei. Însă, acesta a mai precizat că nu toate rezervele Băncii Centrale ruse pot fi blocate, întrucât nu toate se află în state occidentale.

De exemplu, UE nu poate bloca rezervele din Moscova sau din China, dar, în schimb, își poate spori rezervele din ţări unde ele nu pot fi blocate.

Cea mai mare parte a rezervelor în valută ale Rusiei sunt stocate în bănci din SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, Austria și Japonia, potrivit Financial Times.

Preţurile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel de după 2011

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures grâului erau în creştere cu 8,7%, până la 9,34 dolari per bushel, în timp ce la porumb se înregistra un avans de 5%, iar la soia de 3,9%.

Preţurile mai mari ar veni într-o perioadă dificilă pentru ţările care se bazează pe importurile de grâu. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), preţurile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel de după 2011.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerţul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui. În plus, Ucraina este un exportator cheie în Orientul Mijlociu şi în Mediterana, iar printre importatori se află Egipt, Turcia, Italia şi statele din Africa.

Traderii americani se aşteaptă ca perturbările din Europa de Est să creeze oportunităţi pentru ca ei să îşi extindă cota lor pe piaţa exporturilor, susţine Brian Hoops, preşedintele firmei Midwest Market Solutions Inc.

Alţi mari cultivatori de grâu, precum Franţa sau Australia, ar putea şi ei interveni dacă livrările din Rusia sau Ucraina vor fi grav afectate, susţin analiştii.