• Guvernul grec amenință că îi va respinge pe refugiați, iar în acest context un nou sistem de supraveghere a fost instalat la granița de la granița cu Turcia.
  • Cucerirea puterii de către talibani în Afganistan săptămâna precedentă a provocat o creștere a temerilor cu privire la o eventuală criză a migranților în Europa.

Grecia a anunțat finalizarea unui zid de 40 de kilometri de-a lungul frontierei sale cu Turcia, precum și instalarea unui sistem de supraveghere, pentru a-i descuraja pe potențialii solicitanți de azil să încerce să intre în Europa, ca urmare a preluării puterii în Afganistan de către talibani, relatează The Guardian.

Preluarea puterii în Afganistan de către talibani, săptămâna trecută, a generat temeri că Europa va suferi o criză a migranților comparabilă cu cea din 2015, cu oameni care fug de persecuții sau conflicte. Ceea ce rămâne de văzut este unde vor fi refugiații de pe aeroportul din Kabul evacuați?

Michalis Chrisochoidis, ministrul grec pentru protecția cetățenilor, a menționat că Grecia și-a luat toate măsurile necesare de precauție astfel încât să nu se mai repete experiența de acum șase ani, iar de atunci a fost construit deja un gard de aproximativ 13 kilometri.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Nu putem aștepta, pasivi, un eventual impact. Frontierele noastre vor rămâne sigure și inviolabile”, a spus ministrul.

Lunea trecută, guvernul Greciei a transmis că nu le va îngădui refugiaților să pătrundă în Europa și îi va alunga.

„Țara noastră nu va fi o poartă de intrare în Europa pentru migranții afgani ilegali”, a afirmat ministrul pentru migrație, Notis Mitarachi, într-o declarație.

Această chestiune a fost evocată vineri de liderul turc Recep Tayyip Erdoan în cursul unei întâlniri cu prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Potrivit unui anunț al biroului său, Erdogan a mai precizat că, dacă Afganistanul și Iranul nu vor fi susținute, un nou val de migranți va sosi cu siguranță la granițele Europei. Iranul reprezintă o cale sigură pentru afganii care vor să înainteze către Turcia, mai apoi către Europa, a avertizat el.

În cursul anului 2015, mai mult de 1 milion de refugiați care au fugit de actele de violență și de sărăcia din Orientul Mijlociu au pătruns în granițele Uniunii Europene și ale Turciei, inclusiv folosindu-se de bărci cu care au străbătut Marea Egee. Aproximativ 60.000 de oameni au rămas în Grecia, în timp ce ceilalți au luat-o spre nord, spre alte națiuni.

Încă din 2016, Turcia a încheiat un acord cu Uniunea Europeană în vederea opririi circulației migranților în baza unui ajutor financiar. Cei care nu au depus cereri de azil sau ale căror solicitări au fost refuzate ar fi fost trimiși înapoi în Turcia.