• Grecia a declarat doliu național de trei zile în urma catastrofei feroviare de la Tempe, în centrul Greciei, unde zeci de persoane și-au pierdut viața marți seara.
  • Este cel mai grav dezastru feroviar din istoria țării.
  • Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Yannis Oikonomou, a spus că este o „tragedie de nedescris”.

Grecia a declarat doliu național de trei zile în urma catastrofei feroviare de la Tempe, în centrul Greciei, unde zeci de persoane și-au pierdut viața marți seara. Aceasta intră în vigoare începând de astăzi, 1 martie, până pe 3 martie 2023, cu steaguri arborate la jumătate de catarg în toate clădirile publice și suspendarea evenimentelor publice.

Partidele politice își suspendă, de asemenea, campaniile pentru alegerile generale prevăzute să aibă loc în aprilie. Un tren de pasageri și un tren de marfă au fost implicate într-un accident frontal mortal la Tempe, în apropiere de orașul Larissa din centrul Greciei, soldat cu cel puțin 36 de morți și peste 60 de răniți. Este cel mai grav dezastru feroviar din istoria țării.

Catastrofa feroviară din Grecia, o „tragedie de nedescris”

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a vizitat locul tragediei. Într-o scurtă declarație, acesta a declarat: „Pot garanta un singur lucru: vom afla cauzele acestei tragedii și vom face tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că așa ceva nu se va mai întâmpla vreodată.”

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Yannis Oikonomou, a spus că este o „tragedie de nedescris”. „În acest moment, prioritatea este tratarea răniților, identificarea și căutarea celor dispăruți în epavă și sprijinirea psihologică a rudelor victimelor cu psihologi care se deplasează la Larissa”, a spus el. „Gândurile noastre sunt alături de rudele victimelor, de cei dispăruți și de răniți.”.

El a adăugat că o anchetă privind cauzele accidentului a fost deja inițiată de către autoritățile competente pentru a clarifica circumstanțele în care două trenuri care se deplasau în direcții opuse s-au nimerit să se afle pe aceeași linie timp de mai mulți kilometri. Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a fost printre primii lideri străini care și-au exprimat condoleanțele față de Grecia.

„Gândurile mele sunt alături de poporul grec după teribilul accident feroviar care a făcut atâtea victime noaptea trecută lângă Larissa”, a scris pe Twitter președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Întreaga Europă este în doliu alături de voi”.