Grecia denunţă „fanteziile imperiale” ale Ankarei şi vrea revizuirea uniunii vamale UE-Turcia

Sursa. Profimedia
  • Grecia denunţă „fanteziile imperiale” ale Turciei, în contextul tensiunilor din estul Mării Mediterane
  • Kyriakos Mitsotakis: „Conducerea Turciei are un comportament marcat de fantezii imperiale”
  • Grecia solicită revizuirea uniunii vamale UE-Turcia

Guvernul Greciei a îndemnat, miercuri, Uniunea Europeană să reanalizeze sistemul uniunii vamale cu Turcia, catalogând „fantezii imperiale” acţiunile turce de explorare pentru depistarea zăcămintelor de hidrocarburi în estul Mării Mediterane.

După întrevederea de la Nicosia cu preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, şi cu cel al Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a afirmat că toţi trei au convenit că Turcia încalcă „flagrant” reglementările internaţionale.

„Conducerea Turciei are un comportament marcat de fantezii imperiale, cu acţiuni agresive din Siria în Libia, din Somalia în Cipru, din Marea Egee în Caucaz”, a acuzat Kyriakos Mitsotakis, citat de agenţia Reuters.

Premierul Greciei a cerut Uniunii Europene să reanalizeze sistemul uniunii vamale cu Turcia. „Nu este posibil ca un stat, un stat terţ, o ţară care candidează pentru integrarea în UE, să fie scutită de taxe vamale, să culeagă beneficiile pieţei comunitare, dar în acelaşi timp să ameninţe frontierele estice ale Uniunii Europene”, a subliniat Kyriakos Mitsotakis.

Turcia a reluat, la începutul săptămânii trecute, activităţile de explorare pentru depistarea zăcămintelor de hidrocarburi în zone disputate din Marea Mediterană, iar Guvernul Greciei a avertizat că va cere sancţiuni din partea Uniunii Europene.
Nava turcă Oruc Reis efectuează activităţi de prospecţie în largul Insulei elene Kastellorizo, situată în apropierea coastelor Turciei.