• Un incendiu de proporţii într-un parc naţional din Grecia dezvăluie ,,eşecul cronic” al acestei ţări de a proteja natura, denunţă mai multe organizaţii de protecţia mediului.
  • Printre habitatele subfinanțate și cu personal insuficient din Grecia, parcul național Dadia este – pe hârtie – una dintre cele mai bine protejate zone ale Greciei.
  • Grecia a fost trimisă în repetate rânduri în fața Curții Europene de Justiție pentru că nu și-a protejat habitatele naturale.

La câteva zile după ce unul dintre cele mai importante parcuri naționale din Grecia a scăpat cu greu de distrugerea masivă a unui incendiu care a făcut ravagii timp de peste o săptămână, Ministerul Mediului din această țară s-a felicitat.

Printre habitatele subfinanțate și cu personal insuficient din Grecia, parcul național Dadia este – pe hârtie – una dintre cele mai bine protejate zone ale Greciei, fiind unul dintre cele mai importante locuri de reproducere din Europa pentru vulturi și alte păsări de pradă.

,,Respectul și protecția mediului a fost și rămâne un angajament fundamental al guvernului nostru„, a spus ministrul mediului, Costas Skrekas, într-o declarație.

Recomandări

HALEY VOTES FOR TRUMP
„PREGĂTIȚI-VĂ!”
NETANYAHU: VOM ELIMINA HAMAS
DOR DE DUCĂ
BRITANICII SE PREGĂTESC DE ALEGERI
PUTIN EXTINDE RĂZBOIUL HIBRID

Numeroase grupuri de mediu din Grecia nu sunt însă de acord

Spyros Psaroudas, directorul grupului de protecţie a faunei Callisto, denunţă un „eşec cronic” în ceea ce priveşte protecţia naturii în Grecia, afirmând că guvernul conservator încearcă să creeze un mediu favorabil afacerilor în detrimentul faunei sălbatice.

,,Există o lipsă de coordonare între ministere şi de atribuire clară a responsabilităţilor (…) toate acestea duc la activităţi ilegale care nu sunt niciodată sancţionate„, a subliniat la rândul ei Nadia Andreanidou, de la Asociaţia mediteraneană pentru protecţia ţestoaselor marine (Medasset).

,,Este un cerc vicios care duce la o proastă gestionare a ariilor protejate”, a declarat ea, potrivit presei franceze.

Inginerul silvic Dimitris Vasilakis, care a participat la elaborarea planului operaţional al Dadia, a explicat că parcul dispune de doar patru pădurari pentru patrularea unei suprafeţe de 800 de kilometri pătraţi.

Serviciul forestier din Soufli, care gestionează Parcul Naţional Dadia, primeşte anual mai puţin de 50.000 de euro de la statul elen, adică o cincime din previziuni, potrivit lui Vasilakis.

Chiar şi în timp ce parcul ardea în urmă cu două săptămâni, guvernul a încercat să adopte o nouă lege care, potrivit mai multor ONG-uri, reducea şi mai mult protecţia parcurilor naţionale.

Vid juridic

În cea de-a şaptea zi de incendiu, proiectul de lege a fost retras în mod neaşteptat de către guvern pentru ,,consultări suplimentare„. Textul ar fi permis activităţi suplimentare în zonele protejate – în special drumuri, situri turistice şi instalaţii de stocare a energiei electrice şi de telecomunicaţii.

Grecia a fost trimisă de mai multe ori în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru incapacitatea sa de a-şi proteja habitatele naturale.

În decembrie 2020, Curtea a reamintit Greciei că, după cum a recunoscut, ţara a instituit măsuri de protecţie pentru mai puţin de 20% din cele 240 de zone protejate.

Potrivit grupurilor de protecţie a mediului, una dintre principalele omisiuni este lipsa garanţiilor legale şi a normelor care reglementează partea greacă a reţelei europene Natura 2000 – care include locurile de reproducere şi de odihnă pentru speciile rare şi pe cale de dispariţie, protejate de legislaţia europeană.

Charikleia Minotou, directoarea programului de protecţie a ţestoaselor Caretta-Caretta al Parcului Naţional Marin din Zakynthos, administrat de secţia greacă a World Wildlife Fund, susţine că autorităţile nu dau curs ,,sutelor” de plângeri şi amenzi împotriva dezvoltărilor ilegale.

Accent pe energie

Potrivit lui Minotou, guvernul lui Kyriakos Mitsotakis pune accentul pe explorarea hidrocarburilor. Chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Grecia a rezervat situri de explorare în Marea Ionică.

În februarie, mai multe balene cu cioc au eşuat pe coastă în timpul unor cercetări seismice în Marea Ionică. Cu toate acestea, agenţia naţională de gestionare a hidrocarburilor a negat că activităţile sale ar fi fost cauza.

În 2020, Grecia a creat un nou organism naţional pentru gestionarea parcurilor sale, Agenţia pentru mediu natural şi schimbări climatice (Necca), însă ONG-urile se plâng că sunt excluse, la fel ca autorităţile locale. ,,Avem nevoie de parcuri naţionale în care societatea locală să participe şi să fie reprezentată în mod democratic”, a subliniat Psaroudas.